Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uprava Glasa Istre zabranila je radnicima te tvrtke, koji od jučer štrajkaju, da uđu u redakcijske prostore u Puli.


To je dopušteno samo radnicima pod radnom obvezom i glavnoj sindikalnoj povjerenici Maši Jerin, dok se ostali novinari, fotoreporteri, tehničari i drugi zaposlenici nalaze pred zgradom. Radnici Glasa Istre na pulskoj Rivi, pred zgradom u kojoj se nalazi redakcija te na gradskoj tržnici, građanima dijele besplatan primjerak svojih novina Glas Štrajka, koji je tiskan u pet tisuća primjeraka.

Vezani članci Slika nije dostupna Novinari Glasa Istre spremni ponovno pregovarati s upravom Slika nije dostupna 'Medijski prostor je zatrovan političarima i financijskim moćnicima'

>> Novinari Radija 101 u štrajku, HND ih podržava

Glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin u izjavila medijima, na pulskoj Rivi, rekla je kako su radnicima u štrajku od jutros stavljene izvan uporabe kartice za ulaz u tvrtku, a jučer je član uprave Glas Istre novine d.o.o. Dražen Žmak popisivao zaposlenike koji štrajkaju.

Nedostaju i dva računala

'U redakciji smo jučer uočili šest ljudi koji nisu iz Glasa Istre. Oni su na dva tjedna angažirani da rade za vrijeme štrajka, a djeluju u uredu glavnog urednika Ranka Borovečkog', istaknula je Jerin. Dodala je kako od jučer nedostaju dva računala iz tehničke službe, ključna za uređivanje novina, koji se, po informacijama sindikata, nalaze u uredu glavnog urednika. O nestanku računala sindikat je izvijestio policiju.

Sindikalna povjerenica Jerin je ustvrdila kako je uprava Novog lista 'upravi Glasa Istre omogućila preuzimanje nekih stranica pa i rubrika, koje prije nisu bile obuhvaćene međuredakcijskom razmjenom'. Po njezinim riječima novine od jučer radi član uprave Albert Faggian koji je, kako je rekla, 'tvrtku kupio za kunu, zajedno sa starom upravom koja i dan danas sjedi u novoj upravi i koja je upropastila 'Glas Istre' sa 100 milijuna kuna duga'.

Sindikalna povjerenica Jerin je navela i kako je '95 posto redakcije u štrajku'. Zapitala se 'koji čitatelji žele kupovati novine koje se stvaraju na takav način', te ocijenila kako je Uprava svojim postupkom 'pokazala da uopće ne poštuje zakon o radu, kolektivni ugovor i nas radnike'.(Hina)