Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

KLIZIŠTE U POSEDARJU

Svaka nova kiša njima je agonija: "Već dvije godine živimo u strahu. U velikoj smo opasnosti..."

Strah od klizišta u Posedarju - 4
Strah od klizišta u Posedarju - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Strah od klizišta u Posedarju - 3 Strah od klizišta u Posedarju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Strah od klizišta u Posedarju - 4 Strah od klizišta u Posedarju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Strah od klizišta u Posedarju - 5 Strah od klizišta u Posedarju - 5 Foto: DNEVNIK.hr Strah od klizišta u Posedarju - 2 Strah od klizišta u Posedarju - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Strah od klizišta u Posedarju - 1 Galerija 1/7 >>
Mještani 20-ak kuća u Posedarju sa svakom kišom žive u strahu od aktiviranja klizišta koje se dogodilo 2018.

Za mještane Posedarja kiša znači samo jedno: novu agoniju. "Već dvije godine mi živimo u strahu. Živci su nam na izmaku", govori Slavko Bolić.

Žive u strahu od ponovnog aktiviranja klizišta. Iz memorije ne mogu izbrisati 2018. kada im se pomaknulo tlo pod nogama.To su, kaže, sanirali sami. No, dalje sami ne mogu. Jer borba s vodom traje i nakon što kiša prestane.

Iako priznaju da su 70-ih godina bez valjanih papira gradili kuće u prvom redu do mora, vlasnici 20-ak u međuvremenu legaliziranih nekretnina sad zazivaju pomoć. Kažu da im je svaka nova kiša - nova opasnost. 

"Gledamo prognozu vremena, gledamo kako će se to sve srušiti. Evo, tu iza mojih leđa se vidi kako se sve lagano urušava, jedan dan kad to padne, onda će se valjda netko sjetiti da dođe to početi raditi", očajan je Željko Brala.

A radovi za koje su 60 posto novca dale Hrvatske vode, kažu nam iz Općine, samo što nisu počeli. Ivica Klanac, načelnik općine Posedarje kaže da bi radovi trebali početi sutra. Bagera danas na terenu, dodaje, nema jer je kiša. 

No, u prvoj fazi potporni zid bit će dug tek 139 metara. Što je četvrtina problema. Za ostatak, novca u općinskoj blagajni - nema.

"Ostalo tražimo novac. Drugi dio je puno skuplji, ukupno 13 i pol milijuna, normalno da mi tu bez pomoći države nema šanse da to realiziramo", kaže Klanac. 

Općina s proračunom od 12 milijuna kuna, pomoć i dalje očekuje od Hrvatskih voda i od zadarske Županije. A do tada, na umu imaju prodaju općinskog zemljišta. Samo da voda ne nađe put u provaliju, prije nego što se ti planovi realiziraju.

Kovčeg spreman

Kad je kiša, mještani Posedarja spavaju s jednim okom otvorenim. Danka Bolić zadnje dvije godine ima spremljen kovčeg. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz vedra neba Dio obale otklizao i potonuo u more s 8 obiteljskih kuća, na sreću nitko nije stradao

Pročitajte i ovo Pantovčak na klizištu, nema rješenja - 3 Opasnost kod obilnijih oborina Jedni šute, drugi zazivaju hitnu akciju, treći pak ističu da su svi papiri spremni: Što se to događa s klizištem na Pantovčaku?

"Unutra imamo najvažnije stvari. U slučaju da dođe do tog klizišta, da možemo odmah uskočiti u auto koji je spreman", objašnjava gospođa Danka i govori kako iz godine u godinu sluša nova obećanja, zadnje je ono načelnika koji kaže da radovi počinju sutra.

"Dosta je bilo obećanja pa nismo baš sigurni, ali ajmo vjerovati", rekla je. U prvoj fazi nije obuhvaćena sanacija klizišta na kojoj je njena kuća.

"Toga me i strah i ne znam zašto nije jer je naša kuća najviše ugrožena. Mi smo u velikoj opasnosti. Kada će to biti realizirano i kada, u to sumnjam jer ovo dosada je bilo jako jako sporo", rekla je za kraj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene