Strah se obistinio - proljetni mraz ponovno je napravio velike štete na kulturama, gotovo u isto vrijeme kao i prošle godine. Posljedice se zbrajaju i u Dalmaciji. U vinogradima u zadarskom zaleđu štete iznose do 80 posto.


Zbog mraza u Vinodolskoj dolini u noći s petka na subotu uništeno je oko 70 posto ukupne vinove loze vinograda Pavlomir te se šteta za sad procjenjuje na milijun do 1,2 milijuna kuna, kazao je za Hinu direktor vinske kuće Pavlomir, Miroslav Palinkaš.

Vezani članci Kineski ručnik (Foto: Facebook) Ovako izgledaju nazivi hrvatskih gradova na kineskim ručnicima koji se prodaju u Dalmaciji Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr) Svakodnevni šokovi učinili su svoje: Muku muče zbog paklenih vrućina, pljuskova i tuče. Zbog toga nam prijeti nestašica ovih plodova zemlje

Temperature su se sinoć u Vinodolu spustile na 2,4 celzijeva stupnja ispod nule, a to je u ovom trenutku izbijanja pupova na lozi pogubno. Pokušavajući spasiti preostalu lozu vinograde se tretira biostimulatorima, kazao je Palinkaš.

Najviše je nastradala žlahtina, koje je uništeno čak 80 posto, potom chardonnay i pinot, rekao je direktor Pavlomira. Da bi se ova vinska kuća spasila od financijskog kolapsau ovoj situaciji, bit će nužna pomoć s županijske ili državne razine, kazao je Palinkaš.

Vinograde u Vinodolu danas je obišao direktor Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibor Šoštarić Primorsko-goranske županije kako bi utvrdio razmjere štete.

Vinogradi u Vinodolskoj dolini u zaleđu Novog Vinodolskog bili su gotovo potpuno uništeni pojavom trsne uši ili filoksere krajem 19. stoljeća, a njihovo oživljavanje je pokrenuto tek 1994. godine dolaskom prognanika iz Vukovara, na čelu s vinogradarima i vinarima Andrijom Biroom i Miroslavom Palinkašem.

Danas vinarija ima u posjedu 40 hektara zelje, od čega 31 hektar vinograda. Prošle godine uređeni su novi podrum i kušaonica. Uz žlahtinu, chardonnay i bijeli pinot proizvode se cabernet sauvignon i muškat. Vina Pavlomira višestruko su nagrađivana na smotrama i sajmovima. (Hina)