Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem dvojezičnosti

Stožer za obranu Vukovara službeno predao zahtjeve na adrese vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara koji je organizirao prosvjed protiv uvođenja ćirilice u taj grad svoje je zahtjeve službeno predao i na adrese vlasti. Od Vlade, Sabora i predsjednika traže da zaustave uvođenje dvojezičnosti u grad Heroj ako ne zauvijek,barem privremeno.

Našli su se na markovom trgu i uputili u Sabor, primio ih je predsjednik Sabora, saslušao i zaprimio zahtjeve. 'Da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta, da se ne izuzima ni jedna ulica, nego da cijeli grad bude jedna ovčara', kazao je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Zoran Milanović posjet Zlataru Milanović: "Hrvatska je dno Europske unije, svaki dan se molimo za Bugarsku"

Predsjednik Sabora, Josip Leko kazao je da je kao predsjednik Sabora naglasio da je zakon na snazi te da će tako ostati dok god nema drugačijeg rješenja.

>>
Josipović Stožeru za obranu Vukovara: Provedba Ustavnog zakona je važna

Traže da se provjere podaci iz popisa stanovništva, da se riješi problem nestalih Vukovaraca. Uvjereni su da postoji mogućnost da Vukovar bude izuzet od dvojezičnosti. 'Ako je točno da se u Auschwitzu ne izvodi njemačka himna zbog posebnog pijeteta, mislim da bi se to moglo primijeniti i za Vukovar iako ni njemačka himna kao ni ćirilica kao kulturna dobra same po sebi nisu počinile nikakav zločin', kazao je Vlado Iljkić iz povjerenstva za pravna pitanja Stožera.

Od ustavnog suda traže da privremeno odgodi uvođenje ćirilice u Vukovar dok se svi sporovi ne razriješe. 'Mi ne predstavljamo ni jednu stranku, niti nam itko paše jer svi su oni u nekom trenutku zabrljali', kazao je Josić.

Zahtjeve su dostavili u Vladi, tamo ih nije nitko primio ali ih je na Pantovčaku dočekao predsjednik.'Predsjednik je istaknuo važnost provođenja Ustavnog zakona radi primjene demokratskih i europskih standarda. U razgovoru je naglašena veličina stradanja Vukovara, potreba kažnjavanja svih zločina, ali i činjenica da je velik broj pripadnika srpske nacionalne manjine sudjelovao u obrani Hrvatske', stoji u priopćenju.

Stožer priprema veliki prosvjed u Zagrebu ukoliko ni jedan njihov zahtjev ne bude prihvaćen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene