Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Uvod u Kristalnu noć'

Stožer pozvao na bojkot trgovina vukovarskih Srba, stigle osude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH osudili su aktivnosti Stožera koje ih neodoljivo podsjećaju na djelovanje 'einsatz' odreda 30-ih godina prošlog stoljeća.

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara (UZBV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) najoštrije su na današnjoj konferenciji za novinare osudili najnovija zbivanja u Vukovaru, te su pozvali Vladu, ali i HAZU, Maticu hrvatsku, Društvo hrvatskih književnika i Katoličku crkvu da osude 'revitalizaciju fašizma' koji se pokazao u pozivu na bojkot trgovina i uslužnih radnji u vlasništvu vukovarskih Srba.

Pročitajte i ovo Ilustracija 24. ožujka Pogledajte koje su trgovine otvorene ovu nedjelju Ilustracija 17. ožujka Provjerili smo koje su trgovine otvorene ovu nedjelju

Hrvatska je ulaskom u EU prihvatila najviše demokratske standarde i obveze na potpuno poštivanje ljudskih prava i nacionalnih manjina, istaknuo je predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

Šerbedžija najavio tužbu protiv vukovarskog Stožera

'Suočeni s posvemašnjim pokušajem fašizacije grada Vukovara i Hrvatske u cjelini, koji ovih dana provodi skupina građana pod nazivom Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, bili smo prisiljeni obratiti se hrvatskoj i međunarodnoj javnosti ne samo da ukažemo na događanja i političku opskurnost takvih stavova već i da podsjetimo kamo takvo djelovanje može odvesti istodobno zahtjevajući djelovanje državnih tijela kojima je zadaća voditi skrb o svakom građaninu Hrvatske bez obzira na njegovu dobnu, rodnu, vjersku ili nacionalnu pripadnost', rekao je predsjednik UZBV Damir Jašarević.

Mi baštinici vrijednosti hrvatskog Ustava, koji u svojoj preambuli utemeljuje suvremenu hrvatsku državu kao tvorevinu nastalu na Domovinskom ratu i antifašističkim vrijednostima proizašlim iz odluka ZAVNOH-a, kao i čuvari ljudskih sloboda i prava, posebice manjinskih kao trajnih vrijednosti hrvatske države, najodlučnije osuđujemo najnovije aktivnosti navedene skupine koji neodoljivo podsjećaju na djelovanje 'einsatz' odreda iz tridesetih godina prošlog stoljeća, poručili su Jašarević i Habulin.

'Poziv podsjeća na uvod u Kristalnu noć'

Objavljivanje liste gospodarskih i inih objekata u Vukovaru kojih su vlasnici osobe druge nacionalnosti ili vjere s pozivom na njihov bojkot, svakoga tko imalo poznaje povijest neodoljivo će podsjetiti na uvod u 'Kristalnu noć' u kojoj su nacisti 1938. razbijali židovske trgovine i stanove u Njemačkoj te započeli holokaust koji je odnio milijune nevinih žrtava, upozorili su predsjednik UZBV i predsjednik SABA RH.

Kaos u Vukovaru: Zaustavljeni projekti i sufinanciranja

Konferenciju je zasjenio incident u kojem je Zorica Gregurić, koja za sebe tvrdi da je tajnica zagrebačkih branitelja Vukovara, pokušala Damiru Jašareviću oduzeti pravo da zastupa UZBV.

Niti pod prijetnjom pozivanja policije Gregurić, za koju Jašarević kaže da je u travnju prošle godine suspendirana sa funkcije tajnice zagrebačkih branitelja Vukovara, nije prestala Jašareviću i Habulinu upadati u riječ, tako da je tijekom konferencije došlo i do naguravanja, no na kraju je skup završio bez intervencije policije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene