Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak u srijedu s poručili kako su ih uznemirili medijske napisi da je Ina tajno razradila plan izvoza domaće nafte te umrežavanje s rafinerijama u BiH, Srbiji i Mađarskoj, te su upozorili kako bi izvoz domaće nafte značio kraj sisačke rafinerije.


"Očito se postupno ostvaruje scenarij na koji smo već ranije upozorili. Izvoz domaće nafte u Srbiju, BiH i Mađarsku značio bi kraj za našu rafineriju. Ta je vijest dovoljan razlog da ponovo sazovemo sjednicu našeg Stožera i dogovorimo daljnje akcije. Istina, imamo dogovoren sastanak s predstavnicima Uprave Ine za 27. veljače, ali ne možemo toliko čekati na provjeru informacije kako bi poduzeli industrijske akcije", rekao je koordinator Stožera Predrag Sekulić.

Vezani članci Jadranka Kosor (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) - 1 Kosor na suđenju Sanaderu: Mesić me tražio da skinem oznaku tajnosti s dokumentacije za izmjenu dioničarskog ugovora" Slika nije dostupna Stožer i sindikati sisačke rafinerije opet na nogama: Odvoz nafte neće se dozvoliti

Istaknuo je kako ta informacija Jutarnjeg lista, da će Ina domaću naftu, oko 600.000 tona na godinu, usmjeriti u izvoz umjesto da je prerađuje u Sisku, nije neočekivana, ali da je uznemirila članove Stožera.

Vrdoljak: Nedopustivo je izvoziti hrvatsku naftu, a gasiti Rafineriju u Sisku

Iz Rafinerije je potvrđeno kako se u spremnicima prikuplja nafta s domaćih naftonosnih polja. Svakog dana pristiže između 1.500 i 3.500 tona, odnosno oko 50.000 tona nafte na mjesec. Ta količina na godišnjoj razini upravo odgovara spomenutim najavama o izvozu.

U Stožeru navode kako bi, zbog niske koncesijske naknade, izvoz nafte za Inu predstavljao ekstra profit. Ujedno napominju kako je propuštena prilika da se ulaže u nova istraživanja i eksploataciju domaćih izvora, koji bi, tvrde, bez problema primjenom suvremenih metoda mogi povećati iscrpak za 30 posto. (Hina)