Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvono na uzbunu

Stožer i sindikati sisačke rafinerije opet na nogama: Odvoz nafte neće se dozvoliti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest kako je odlučeno da se nafta za preradu, koja se nalazi u spremnicima sisačke rafinerije, preveze na preradu u Rijeku, u Stožeru za obranu Rafinerije nafte u Sisku i očuvanje radnih mjesta protumačili su kao znak postupnog gašenja proizvodnje u Sisku.

Situaciju u sisačkoj rafineriji prati reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, koji ističe da mira oko sisačke rafinerije nema već godina te da se ne zna dokad će takvo stanje i trajati.

Pročitajte i ovo INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Stagnacija Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema Slika nije dostupna Osuđuju postupanje MOL-a Sisak: Stožer za obranu rafinerije poziva mjerodavne da se očituju o prijevozu nafte

Naglašava kako su mu u Stožeru za obranu rafinerije rekli da je u utorak u sisačku rafineriju došao potpisan nalog kojim se traži i nalaže da se nafta iz rafinerije počne prebacivati u Rijeku.

Jarak prenosi zaključak Stožera za obranu rafinerije, iz kojeg tvrde da je to jasan znak da mađarski vlasnik želi zatvoriti sisačku rafineriju te ostaviti 550 ljudi bez posla.

Iz Stožera najavljuju velike prosvjedne akcije i blokiranje svih izlaza iz rafinerije i pokušaja prebacivanja nafte iz nje, ali da time neće ugroziti normalno funkcioniranje života u gradu Sisku, kaže Jarak.

Zbog toga je u srijedu navečer hitno aktiviran Stožer, koji je održao izvanrednu sjednicu, kako bi se, prema ranijim odlukama, poduzele aktivnosti da se spriječi odvoz nafte.

"Svjedoci smo još jednog napada i pokušaja prijevare MOL-a, s namjerom gašenja rafinerije u Sisku kao glavnog konkurenta MOL-ovim rafinerijama", priopćio je u četvrtak ujutro glasnogovornik Stožera Petar Sekulić.

S najnovijom odlukom o utovaru nafte u sisačkoj rafineriji i prijevoza željezničkim cisternama u rafineriju u Rijeci nisu upoznati Nadzorni odbor niti Uprava Ine, a protivne su dogovoru s Vladom o zaustavljanju tih aktivnosti. Zbog toga je Stožer s namjerama utovara nafte upoznao lokalnu zajednicu, župana Ivu Žinića i gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček, a informacija je proslijeđena i svim mjerodavnim institucijama vlasti u zemlji, navodi se u priopćenju.

"Danas kada Dalmaciju pustoše požari, pitamo se hoćemo riskirati nove ekološke katastrofe i požare u drugim dijelovima Lijepe Naše? Prije eventualnih katastrofa u Gorskom kotaru, iz Siska poručujemo kako će prvo morati biti ugašen požar radnika sisačke rafinerije", poručio je Sekulić.

Odvoz nafte neće se dozvoliti

Stožer je pozvao Vladu da hitno reagira i zaustavi odluku o odvozu nafte te najavio da se odvoz neće dozvoliti.

Koordinacija i organizacija blokade željezničke pruge na izlazu iz rafinerije na najvišoj je razini, a sindikati i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Rafinerije nafte Sisak u stalnom kontaktu s radnicima i mnogim braniteljskim udrugama diljem Hrvatske, kaže se u priopćenju.

Javili su se i čelnici triju sindikata Ine – Sindikat naftnog gospodarstva (SING), Sindikat naftne djelatnosti (INAŠ) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) zatražili su hitan sastanak s Upravom kako bi se raspravilo pitanje ponovnog transporta nafte iz Rafinerije nafte Sisak u Rafineriju nafte Rijeka.

"Ovo je zvono na uzbunu jer netko ciljano pušta ovakve informacije u javnost, a Uprava Ine još uvijek nije socijalnim partnerima i javnosti prezentirala svoje konačne odluke o Ininoj rafinerijskoj preradi. Bez vizije i programa održive rafinerijske prerade koji moraju uključivati Rijeku i Sisak nećemo dozvoliti da se na stražnja vrata guraju djelomična rješenja preko leđa radnika i otvoreno poručujemo Upravi i vlasnicima Ine – ili poštujte dogovoreno ili se suočite s posljedicama", izjavila je predsjednica SING-a Jasna Pipunić.

Uprava dosad nije obavijestila sindikate o kompletiranoj analizi i glavnim preporukama studije Deloittea, koja prema pisanjima medijima predviđa postupno gašenje rafinerije nafte u Sisku tijekom sljedećih pet godina i njezino pretvaranje u logistički centar i biorafineriju, dok bi se u istom razdoblju trebala dovršiti modernizacija rafinerije u Rijeci.

"Od Uprave očekujemo da u okviru socijalnog dijaloga upozna sindikate sa svojim stavovima u pogledu budućnosti Inine rafinerijske prerade. To se nikako ne može nazvati socijalnim dijalogom ili partnerskim odnosom u kojem jedna strana drugoj taji sudbinu za više od 1500 radnika koji su zaposleni u obje rafinerije", istaknuo je povjerenik EKN-a za Sisak Zvonimir Mikloš. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene