Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za one bez iskustva

STOP mladima bez posla: Evo kako naći posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema predviđanjima analitičara, ali i očekivanjima Vlade broj nezaposlenih vrlo brzo mogao bi se popesti na 350 tisuća.

One najcrnje prognoze govore i o 400 tisuća nezaposlenih zbog brojnih stečajeva koji Vlada namjerava provesti. No radi se i na nizu mjera koje provodi Zavod za zapošljavanje. Najviše novca uložit će se za poticanje zapošljavanja mladih bez ikakvog radnog iskustva. Oni zbog toga često imaju problema u pronalasku prvog posla. Kreće i zapošljavanje kroz javne radove.

Pročitajte i ovo Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

>> 'Savjetnica u HZZ-u me pitala imam li vezu za posao'

Maja će je diplomirala radnu terapiju. No, bez radnog iskustva nitko je nije htio zaposliti. 'Došla sam kod ravnatelja i zamolila ga da li mogu ja tu odraditi svoj staž. On je pristao, a onda je bio problem oko plaćanja', rekla je Maja Brgles. No, problem je riješila država. Maji svaki mjesec HZZ plaća doprinose, uz plaću od 1.600 kuna. 'Jako sam sretna, pošto znam koliko ima nezaposlenih ljudi u Hrvatskoj', rekla je Maja.

>> Mrsić: Broj nezaposlenih će rasti

Spas u sezoni

Posao je problem, kako mladima, tako i onim starijima. Država i za to nudi rješenja. 'Poslodavci koji zaposle takvu osobu bit će dvije godine oslobođeni davanja na plaću, to je onaj bruto 2, a s druge strane ćemo promovirati samozapošljavanje takvih osoba, stjecanja novih iskustava', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Mnogi će spas potražiti u sezoni duž obale. Prijavljuju se za kuhare, slastičare, kuhinjske radnike. Neki u sezoni, a neki na javnim radovima. Burza će tako, barem nakratko, biti 'lakša' za 40-ak tisuća radnika. 'To je dogovor između lokalne samouprave i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gdje se propisuje najniža plaća i onda to daje Hrvatski zavod za zapošljavanje', rekao je Mrsić. Sve su to privremena rješenja, što je znak za druga ministarstva da moraju još više zasukati rukave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene