Za Dnevnik Nove TV govorio je Denis Smajo, poznati aktivist u slučaju Franak, suradnik Udruge Potrošač. Presuda koju je danas donio Vrhovni sud, a odnosi se na slučaj Franak, nije ona koju konvertirani dužnici čekaju, no što ona znači?

Galerija


"Ova presuda nažalost nije ta koju smo mi očekivali, mi smo se jučer ponadali da je upravo riječ o onoj koju mi očekujemo, a koja se odnosi na konvertirane kredite. U ovoj današnjnoj presudi koju je objavio Vrhovni sud je zapravo riječ o vremenskom periodu od nekih godinu dana, koja je isto rezultat jedne zakonske intervencije gdje je banka morala odrediti fiksni dio marže i promjenjivi dio kamate, što je ona i napravila, međutim ne u odgovoru s korisnikom kredita već jednostrano. U ovom slučaju je Vrhovni sud zauzeo stranu potrošača, odnosno tužitelja i dao za pravo potraživati pretplaćene kamate u ovom slučaju", rekao je Denis Smajo. 

"Imamo li pravo tužiti banku?"

Vezani članci Tužba zbog švicarskog franka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Što je sve potrebno za tužbu protiv banaka zbog švicarca: Samo za prvi korak trebat će vam nekoliko tisuća kuna Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) Važna presuda Vrhovnog suda: Dužnici koji su konvertirali kredite u euro imaju pravo na povrat preplaćenog novca

Na pitanje koliko može potrajati da se objavi odluka bitna za konvertirane dužnike, Smajo je odgovorio kako je "saznao iz neslužbenih izvora da će ta odluka biti donesena do kraja travnja. U toj odluci, gdje je jedan privatni tužitelj tužio banku, sporno pitanje je upravo ta konverzija. Upravo u tom slučaju bi Vrhovni sud napokon trebao zauzeti stav oko konverzije i odgovoriti na pitanje – imamo li mi, konvertirani dužnici, pravo tužiti banku i zahtjevati svoje pretplaćene iznose?"

Vremena do zastare je malo

13. lipnja je krajnji rok za podizanje individualnih tužbi. 

„Poručujemo dužnicima da idu u banke i traže svu dokumentaciju koju nemaju. Promet po kreditu, anekse ugovora, izaberite si odvjetnika, pripremite si tužbu i idemo svi zajedno čekati ovu odluku Vrhovnog suda i stav o konverziji tako da budemo spremni isti dan podignuti tužbe na Općinskim sudovima", zaključio je Smajo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr