Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća i međunarodna tjeralica

I službeno bjegunac: Raspisana tjeralica za Željkom Dolačkim, evo što ga čeka kada i ako stigne u zatvor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Željkom Dolačkim raspisana je tjeralica. Donosimo proceduru kakva očekuje Željka Dolačkog kada ga policija dovede u zatvor.

Kako policija osuđenog bivšeg policijskog načelnika Željka Dolačkog nije pronašla na poznatim i prijavljenim adresama, u poslijepodnevnim satima raspisana je tjeralica.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Zatvor Padinska Skela Robijao zbog 250 eura Stravičan zločin u susjedstvu: Završio u zatvoru zbog petarde, cimeri ga silovali drškom metle, tjerali da pije mokraću i na kraju ubili

Prema neslužbenim podacima, policija nema informacije o tome gdje bi se Dolački u ovom trenutku mogao nalaziti. Nemaju ni naznaka da bi se mogao nalaziti izvan granica Hrvatske.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je za DNEVNIK.hr kako je u poslijepodnevnim satima za Dolačkim raspisana i tjeralica, a ne samo potraga kao što je bio slučaj do sada.

Tjeralica se odnosi na područje Republike Hrvatske, a ako se u razumnom roku ne pronađe ili se pojave informacije da je pobjegao izvan Hrvatske, može se raspisivati i međunarodna tjeralica te europski uhidbeni nalog. 

Podsjetimo, Željko Dolački, suspendirani  načelnik u zagrebačkoj kriminalističkoj policiji koji jučer je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog krađe 3,3 milijuna kuna vrijednog zlata i novca iz službenog sefa.

Što ga čeka kada i ako stigne u zatvor

Na upit Dnevnika Nove TV kakva je daljnja procedura u slučaju da Dolački završi u zatvoru, Ministarstvo pravosuđa, Uprava za zatvorski sustav i probaciju kažu da ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve, međutim, načelno postoji procedura koja se primjenjuje.

Zatvorenika se prima u istražni zatvor na temelju rješenja nadležnog suda o određivanju istražnog zatvora koje je dostavljeno istražnom zatvoru najkasnije prilikom njegovog dovođenja.

Zatvoreniku se omogućuje da odmah po zaprimanju u istražni zatvor o tome obavijesti članove obitelji ili drugu osobu.

Ako je zatvorenik doveden u istražni zatvor povodom tjeralice, uprava zatvora o tome obavještava nadležni sud.

Prilikom prijama zatvorenika utvrđuje se njegova istovjetnost prema podacima iz rješenja o određivanju istražnog zatvora i osobne iskaznice ili druge isprave kojom se može dokazati identitet.

Nakon toga slijedi temeljita osobna pretraga zatvorenika i njegovih stvari. Od zatvorenika se oduzimaju stvari čije držanje za vrijeme trajanja istražnog zatvora nije dopušteno.

O smještaju zatvorenika u sobu odlučuje upravitelj, a zatvorenika se u pravilu smješta u zasebnu prostoriju. Zajednički se mogu smjestiti zatvorenici koji neće međusobno štetno utjecati.

Smještaj mora odgovarati zdravstvenim, higijenskim i prostornim zahtjevima, klimatskim prilikama te imati sanitarne uređaje koji omogućuju obavljanje fizioloških potreba u čistim i primjerenim uvjetima kad god to zatvorenici žele.

Prema odluci suda zatvorenici koji mogu štetno utjecati na vođenje kaznenog postupka smještaju se odvojeno.

Miroslav Mihoci, bivši ravnatelj uprave za zatvorski sustav pojasnio je imaju li policajci koji se ogriješe o zakon i završe iza rešetaka problema s ostalim zatvorenicima.

''U pravilu nemaju jer se svako zatvoreniku, bez obzira o kome se radi, radi se sigurnosna procjena, gleda se njegov kompletan zdravstveni karton, o kakvoj se osobi radi, je li ta osoba prije osuđivana, kakvu ima kriminalnu prošlost, ima li kakve ugroze od strane drugih zatvorenika ili nekoga iznutra ili izvana i o svemu se tome povede računa. Napravi se sigurnosna prosudba i odluči se gdje će se ta osoba smjestiti, s kim, hoće li biti jednokrevetna soba ili grupna soba s više osoba ili dvokrevetnoj sobi itd.'', kaže Mihoci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene