Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo polovica Hrvata smatra se velikim domoljubima. No takav rezultat istraživanja suprotan je kritikama koje svakodnevno izražavaju na račun svoje zemlje. Znamo li uopće što je domoljublje?


U rječniku hrvatskog jezika stoji Domoljublje je pojam koji označava ljubav prema domovini. No za svakoga Hrvata domoljublje je nešto drugo. 'Znači da živimo u domovini, da ju volimo i da se trudimo da nam svima bude dobro', smatraju jedni dok drugi misle da domoljublje znači 'Voliti svoju domovinu i svoj grad'.

Profesor povijesti Tvrtko Jakovina smatra kako je domoljublje u hrvatskoj dijelom prigodničarsko. Zastava himna grb, samo su neki od službenih detalja kojima se dočarava domoljublje.

Vezani članci Škola, ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Isti grad, isti uzrast, ali druge škole: Koje su razlike i kako funkcioniraju odvojene škole u Vukovaru? Mislav Bago razgovara s čelnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pupovac o Bandićevu širenju kluba zastupnika: "Ne bi me iznenadilo da on ima ambicije veće od ovih"

Nacionalni ponos pomaže Hrvatskom napretku kažu istraživanja. Hrvati domovinu vole i zato ju spremno kritiziraju. No znaju i tko su pravi hrvatski domoljubi. 'Pošteno plaćaju sve državi, žive ovdje i rade ovdje' kaže jedan građanin. Drugi pak misli da su pravi domoljubi oni koji 'Imaju male prihode i puno rade, a ne oni koji viču ja sam Hrvat'.

Domoljublje je nemjerljivo i odgovor na pitanje koji narod najviše ljubi svoju domovinu jednostavno ne postoji.