Gubitak ili krađa osobnih dokumenata može zadati velike probleme i glavobolju. U nastavku teksta možete pročitati što je u takvim situacijama potrebno napraviti, koliko se čeka i koliko košta izrada novih dokumenata.

Galerija


Prilikom prijave izgubljene ili ukradene osobne iskaznice potrebno je izdvojiti 79,50 kuna. Redovni postupak traje 30 dana. Za 195 kuna osobnu iskaznicu možete dobiti u roku od 10 dana, a žurni postupak, koji stoji 500 kuna, traje tri dana.

Vezani članci Stanica za tehnički pregled vozila - 2 Što s dokumentima koji isteknu tijekom epidemije? Provjerite što se mora produžiti, a što ne Slika nije dostupna 'Hrvatska će postati još malo uređenijom nakon što "bb" adrese odu u povijest'

"Čim građani RH prijave gubitak ili nestanak osobne iskaznice, policija po službenoj dužnosti proglašava taj dokument nevažećim te započinje službeno traganje za njim", rekla je Marina Mandić iz MUP-a.

Vozačka dozvola po redovnom postupku može se dobiti za 30 dana, što košta 166 kuna. Postoji i ubrzani postupak koji košta 215 kuna, s kojim je vozačka gotova za tri dana. Još brži postupak traje 24 sata i košta 465 kuna.

"Ne postoji kazna predviđena zakonom za neprijavljivanje nestanka ili krađe. Međutim, snosit ćete adekvatnu sankciju ako upravljate osobnim automobilom, a ne posjedujete važeću vozačku dozvolu", objasnila je Mandić.

Gubitak prometne dozvole prijavljuje se policiji, a ona se podiže u stanicama za tehnički pregled. Sve je gotovo za nekoliko trenutaka, a trošak je 100 kuna.

"Nakon što se prijavi krađa ili gubitak, s potvrdom policijske uprave ili postaje potrebno je doći u jednu od stanica za tehnički pregled. U njoj ćete dobiti novi dokument", rekao je Mato Nikić iz Centra za vozila Hrvatske.

Gubitak ili krađu kartice treba odmah prijaviti banci. Izrada nove traje između šest i 10 radnih dana, a trošak, ovisno u banci, iznosi od nula do 150 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.