Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni takjuni

Što sve grad Vrgorac tolerira braći Pivac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Vrgorca ovih dana stiže podsjetnik da mesna industrija braće Pivac godinama radi u pogonu koji nema građevinsku dozvolu.

Na ime komunalnih doprinosa tako su navodno Vrgorcu do sada izbjegavali platiti čak 15 milijuna kuna. Grad Vrgorac sve ove godine ilegalnu je zgradu uredno tolerirao. Je li obitelj Pivac godinama izbjegavala gradu Vrgorcu platiti 15 milijuna kuna, na ime komunalnog doprinosa za svoj golemi pogon? Vrijedi li za njih poseban Zakon?

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Štakori napali semafor Danima bez struje Jedini je u gradu, a sad su ga napali i štakori: "Bili su veličine manjih medvjedića"

>> Josipović u Vrgorcu: Projekti će stvoriti uvjete za život i rad

'To je apsolutna laž. Rade godinama, sada traže dozvole', kaže Miljenko Pivac, suvlasnik industrije Pivac. Miljenko, jedan od braće Pivac, uvjerava kako godinama nisu legalizirali objekt i platili doprinose samo zato jer zona donedavno nije bila u urbanističkom planu. 'Jednostavno nije bilo plana i mi to nismo mogli legalizirati pa ni platiti', tvrdi.

'Rade u interesu grada i države'

Miljenko Pivac, ima ovdje i političku moć, nezavisni je gradski vijećnik sa pet svojih ljudi u Vijeću. Tvrdi da ne izbjegavaju plaćanje, ali kaže da je prenapuhan iznos koji bi trebali platiti gradu za doprinose kod legalizacije pogona. Prema Pivcu, radi se o 'najviše milijun kuna'. Kaže, praznu halu bi radije poklonio nego za doprinos platio 15 milijuna kuna.

Gradonačelnik Vrgorca kaže, mogli su i ranije tražiti legalizaciju i Grad bi im pomogao. Kad su Pivci u pitanju, lokalnim vlastima nije smetao ni nelegalan objekt, pa kako im ne bi pomogli oko dozvola. 'Oni su jedna jaka firma, rade u interesu grada i države', ističe Boris Matković, gradonačelnik Vrgorca.

Moć protiv istine

Zašto je onda gradska Uprava dozvolila nelegalan pogon i neplaćene doprinose tolerirala godinama? 'I opet bi, oni puno čine za grad…', kaže gradonačelnik. On priznaje da industrija Pivac na ime doprinosa puni oko 40 posto proračuna grada Vrgorca. Pivac zapošljava više od 200 mještana pa na njihove usputne nezakonitosti ovdje mnogi žmire i odmahuju rukom, uključujući vlast.

Istina, mimo kamera, ima onih koji o uspjehu industrije Pivac ne govore nimalo lijepo, no ti se pred kameru ne usude. Pivci su utjecajni, mjesto malo, a moć novca, kažu mještani, uopće nije zanemariva!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene