Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnos Agrokora i dobavljača

Što slijedi nakon poderane nagodbe? Ako treba, dobavljači su spremni obustaviti isporuku

Čeka se rasplet nagodbe Agrokora i vjerovnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Čeka se rasplet nagodbe Agrokora i vjerovnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čeka se rasplet nagodbe Agrokora i vjerovnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Čeka se rasplet nagodbe Agrokora i vjerovnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Čeka se rasplet nagodbe Agrokora i vjerovnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čeka se rasplet nagodbe Agrokora i vjerovnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Čeka se rasplet nagodbe Agrokora i vjerovnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Nakon burnog sastanka izvanredne uprave Agrokora i dobavljača, koji je završio pokidanim nacrtom strukture nagodbe, očekuje se novi plan vraćanja dugova. Nepoznato je i tko će sjediti u Vjerovničkom vijeću, u koje bi se rado vratio i ruski Sberbank.

Nakon što su početni nacrt nagodbe poslali na popravni, dio dobavljača optužuje Agrokor da je odabranim vjerovnicima isplaćivao dug preko reda. No, nikoga se ne imenuje, jer dokaza nema.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Slika nije dostupna natječaj bio samo predstava Grupa Borg angažirana već 10. travnja 2017., samo u 2017. naplatili 98 milijuna kuna

"Takve priče sam i ja čuo, da su neki prioritetno isplaćivani naspram drugih, ali kao što sam rekao, ne bih o imenima. Vrlo je nezgodno o tome govoriti jer nemamo konkretne podatke", kaže Tihomir Jaić, predstavnik malih dobavljača.

Hoće li mali dobavljači imati predstavnika u Vjerovničkom vijeću?

Malim dobavljačima dug je u potpunosti podmiren, ali još se ne zna hoće li i oni imati predstavnika u Vjerovničkom vijeću. Ono je, tvrde stručnjaci, trebalo biti formirano još prije nekoliko mjeseci. Sada je potez na sudu koji će prvo utvrditi točne tražbine, nakon čega će povjerenik Ramljak vjerovnike podijeliti u grupe, iz kojih se mora izabrati maksimalno devet predstavnika u Vjerovničko vijeće.

"To je sad u potpunosti neizvjesno. U stečajnom i predstečajnom zakonu imali ste preddefinirane grupe koje su se onda po prijedlogu uprave, odnosno stečajnog upravitelja, mogle dijeliti na neke podgrupe unutar toga. Međutim, ovdje u ovom postupku nema nikakvih grupa, i nije jasno na koji način će se oni podijeliti", kaže Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Koliki će biti otpisi dugova?

Ostaje pitanje - koliki će biti otpisi dugova?

"Mislim da će vjerojatno dobiti oko 20 do 25 posto onoga što sad, u ovom trenutku potražuju, ali to nije bila jedina isplata prema njima. Oni su s aspekta vjerovnika koji su s Agrokorom radili prije otvaranja izvanredne uprave, bili jedini vjerovnici koji su nešto dobili u gotovini", kaže Andrej Grubišić, financijski stručnjak.

U cijelu priču ponovno bi Sberbank. Izvanredna uprava osporila im je dug od 1,1 milijardu eura, jer je Sberbank tužbe za povrat tražbina podnio na inozemnim sudovima. Povlačenje tužbi moglo bi značiti ulaznicu za Vjerovničko vijeće.

"Kad se jednom počnete dogovarati bez sudskog rješenja, onda to otvara mogućnost i svima ostalima da se počnu nagađati i pregovarati na taj način", kaže Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

A teški pregovori između dobavljača i izvanredne uprave tek će uslijediti. Bude li potrebno, dobavljači su zaprijetili i blokadom isporuke svojih roba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene