Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka s investitorom

Što se to događa u maloj istarskoj općini? "Tvrtka mora snositi odgovornost za učinjenu štetu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Srecko Niketic
Saborska zastupnica Ivana Kekin, županijska vijećnica PGŽ Morena Lekan i Dušica Radojčić, vijećnica Grada Pule održale su konferenciju za novinare na vidikovcu iznad Kršana, a tema su bili pritisci da se izmijeni općinski prostorni plan.

Nepristajanjem na nezakonite pritiske investitora AMRE da im se izmijeni prostorni plan Općine Kršan, Kršan je još moguće spasiti od preizgradnje te sačuvati netaknutu prirodu Uvale stupova od devastacije, poručili su u ponedjeljak iz Možemo!.

Saborska zastupnica Ivana Kekin, županijska vijećnica PGŽ Morena Lekan i Dušica Radojčić, vijećnica Grada Pule na konferenciji za novinare na vidikovcu iznad Kršana upozorile su na sličnosti ovog slučaja sa slučajem Lungomare u Puli gdje do izražaja dolaze promjene prostornih planova na zahtjev investitora, prenamjena šume, nezakonita sječa stabala...

"Tvrtka AMRE kupila je šest hektara neurbaniziranog šumskog zemljišta i sada vrši pritisak na Općinu Kršan za izmjenom prostornog plana koji bi im omogućilo gradnju velikog turističkog naselja s 500 kreveta i tri heliodroma. Bez dozvole su već posjekli dio šume i počeli graditi cestu, bagere je zbog utvrđenih nezakonitosti zaustavila inspekcija, no oni moraju zauvijek otići", rekla je Radojčić poručivši kako "tvrtka AMRE mora snositi odgovornost za učinjenu štetu".

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Schengena Nezadovoljstvo pojačanim slovenskim kontrolama na granici najjače u jednom dijelu zemlje: "Trebalo je naći bolje rješenje"

"AMRE međutim nije želio ulagati tamo gdje je već predviđena izgradnja turističkih sadržaja, već su kupili zemljište na kojem gradnja nije dopuštena i nada se pritiskom promijeniti prostorni plan", naglasila je Radojčić dodavši kako bi se planovi trebali izrađivati prema interesu i potrebama zajednice, a ne da se zajednica podredi interesu jednog pojedinca.

Lekan: Bahatost investitora

O bahatosti investitora, kako je upozorila primorsko-goranska županijska vijećnica Morena Lekan, puno govori činjenica da je krenuo u opsežne građevinske radove megalomanskog kompleksa bez izmjena Prostornog plana Istarske županije, a potom i prostornog plana Općine Kršan. Prema prostornom planu Istarske županije područje na koje je 'oko' bacila tvrtka AMRE označeno je kao krajobrazno značajno područje što predstavlja neizgrađeni priobalni pojas izvan građevinskog područja, a ista oznaka uključuje i NP Brijuni, južne obronke Učke, zaljev Budava do antičkog grada Nezakcija te ostale zaštićene dijelove prirode unutar 1000 metara od obalne linije.

Pročitajte i ovo Umjetna oplodnja - 1 Medicinski fakultet Prije 40 godina u Hrvatskoj rođeno prvo dijete pomoću umjetne oplodnje: "Mojim roditeljima trebalo je puno volje, ljubavi, snage i borbenosti"

“Dozvoljavanje takve prenamjene izravno krši sva načela, ciljeve i svrhu prostornog planiranja", poručila je Lekan.

Ivana Kekin upozorila je pak da ukoliko se dogodi da Općina Kršan i Istarska županija pokleknu pod pritiskom investitora, plaža Stupova u Kršanu će od prirodne plaže, na kojoj sad nije moguća koncesija, postati uređena morska plaža na kojoj će se moći izdati koncesija na zahtjev. Posebno se osvrnula na prijedlog novog Zakona o turizmu, te je podsjetila kako on pretpostavlja da se investitore koji u turizam ulože iznad tri milijuna eura oslobodi poreza na dobit na 10 godina.

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv gripe - 4 Sezona pred vratima Počinje cijepljenje protiv gripe, pogledajte za koga je besplatno: "Molimo pacijente da se najave telefonom ili mailom"

"Samo je mala prenamjena potrebna da bi ovaj investitor, sve prema Zakonu mogao izgraditi na netaknutoj prirodi 500 kreveta i tri helidroma, dobiti koncesiju na zahtjev na netaknutoj plaži koja će postati dostupna samo njegovim gostima i istodobno biti oslobođen poreza na dobit na sljedećih 10 godina, radi ulaganja u lokalnu zajednicu kojoj će velikodušno omogućiti da u srpnju i kolovozu poslužuje i čisti za njegovim gostima", zaključila je Kekin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene