Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor čeka zastupnika Sanadera

'Što se mene tiče, dobro je da smo jedan do drugoga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada se, za dva dana za njim zatvore ulazna vrata Sabora, bivši šef Vlade više neće biti nezaposlen.

Ivo Sanader bi iz saborskih klupa u petak trebao i službeno prisegnuti. Prvi radni dan iščekuje se bez nervoze. Barem kad se saborsku stražu pita, neće imati drugačiji tretman u odnosu na ostale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader uzburkao atmosferu VIDEO: Primitivno vrijeđanje u Saboru Slika nije dostupna Reakcije političara 'Nalazimo se pred moralnom katastrofom'

Kuloari već sada bruje gdje će Sanader sjesti, ali o tome će odlučiti Predsjedništvo Sabora. Bliže SDP-u ili pak, bivšoj stranci Jerku Rošinu posve je svejedno. 'Pojma o tome nemam, ali ne mogu ga staviti daleko. Sabornica nije velika, a nema ni razloga da ga stave daleko. Što se mene tiče, dobro je da smo jedan do drugoga', kaže Rošin.

Nekadašnji koalicijski partneri bliskost ne osjećaju. Ne bi ih iznenadio i posve drugačiji scenarij. 'Pretpostavljam da će sjedati, kao i uvijek, negdje otraga. Magareća klupa? Moglo bi se tako reći', govori Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika. Bilo kako bilo, Sanader će dijeliti neke zastupničke povlastice i plaću od oko 16 tisuća kuna, a smjeste li ga uistinu, kako se šuška u jednu od zadnjih klupa Dragutin Lesar neće se buniti. 'Ukoliko bude sjedio do mene to znači da će biti u dobrom društvu', duhovito je komentirao Lesar.

Ne mogu ga staviti daleko. Sabornica nije velika, a nema ni razloga da ga stave daleko. Što se mene tiče, dobro je da smo jedan do drugoga Jerko Rošin Za Borisa Kunsta se pričalo kako koketira sa Sanaderom, ali sudeći prema Kunstovom zamuckivanju, on sa Sanaderom u društvu, čini se, ne bi htio biti viđen. 'Nemam nikakvog razloga da pijem kavu sa Sanaderom, a i inače nisam neki kavopija. Niti pušim niti kavu pijem', nesigurno je komentirao Kunst.

>> Sanader se vraća u saborske klupe

>> Ivo Sanader sjedit će u zadnjim redovima kraj Lesara

Dok su na dnevnom redu goruća pitanja, s kim će je i gdje ispijati najjaču oporbenu stranku i ne brine previše. 'On više nije u žiži našeg interesa', kaže Ingrid Antičević-Marinović dok neki njeni kolege idu i korak dalje. Zastupničko pravo mu ne osporava, ali trebao bi biti USKOK-ova meta, oštar je Željko Jovanović. 'Ima jako puno materijala zbog kojeg bi Sanader trebao biti režiser u onoj sobi gdje su dvije kamere kod Mladena Bajića i Dinka Cvitana', optužio je Jovanović.

Sanaderov povratak na Markov trg ekspresno je odobren. Samo 20 minuta bilo je dovoljno za jednoglasnu odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je bilo bez dvojbi. Ipak, članovi MIP-a bili su pričljivi. 'Nama njegov glas i potpora ne trebaju, mi se njegovih govora ne bojimo. Mi mu nismo bili zamjenici, pomoćnici niti pomagači. Nikad mu nismo pljeskali i naš aplauz neće dobiti niti kad bude polagao prisegu, a HDZ-ovci neka paze da ih ne ponesu sjećanja na stara dobra vremena. Ukoliko mu zaplješću mogli bi ih izbaciti iz stranke', rekao je Arsen Bauk SDP-ov član MIP-a.

Tajming, koji je oporba odabrala za izglasavanje nepovjerenja Vladi, vladajućima je znakovit. 'Podnosite prijedlog kada se on vraća pa očekujete da ćete tu dobiti koji glas više', poručio je SDP-ovcima Damir Sesvečan, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Kome će Sanader nakon svega dati svoj glas samo on zna. Za prognoze je još rano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene