Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rojevi pčela uzbunili Osječane

Što napraviti kad vam pogled zacrni zastrašujući roj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim vrućine Osječane su ovih dana uzbunili rojevi pčela. Mnogi strahuju od pčelinjeg uboda, a posebno osjetljivi su u životnoj opasnosti. Što napraviti kad vam pogled zacrni zastrašujući roj?

Kapucinska ulica u središtu Osijeka dobila je u samo jednom danu desetke tisuća novih stanara. Roj pčela nastanio se na jednom balkonu i to ne slučajno. 'Donesu odluku u košnici da idu na izrojavanje. Onda pčele izviđačice nađu negdje teren, jave ostalima idemo van. S prvim rojem ode stara matica i 90 posto mladih pčela', rekao je pčelar Milan Kramer. Zavidna disciplina u pčelinjem svijetu. No, ponekad pčele izviđačice svoj roj odvedu preblizu čovjeku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavijestili vatrogasce Stanovnici Zadra u strahu od roja pčela Slika nije dostupna Zgrada Općine Panika u uredima: Roj pčela izazvao opću paniku

'Ne treba paničariti, nego je dovoljno nazvati 112, vatrogasce ili policiju. U Osijeku postoji interventna ekipa za hvatanje rojeva među kojima je moje udruženje već četiri godine. Godišnje, u prosjeku, 12 do 15 rojeva, mi to kažemo udomimo', kaže Kramer. U bliskom susretu s pčelama važno je zadržati pribranost. Dođe li do neželjenog uboda ne treba paničariti.

'Za onu prvu pomoć nas ne alergičnih uvijek treba staviti hladan oblog ili taj dio tijela pod hladnu vodu i dobro je, starinski jedan recept, ocat. Oblozi od octa i upala fino prođe', rekla je dr. Branka Kadić Splavski. Sve to pod uvjetom da niste alergični na pčelinje ubode i da vas pčela nije bocnula u vrat. 'Za sve ubode koji su oko usta, dušnika i po vratu, treba se obratiti liječniku', dodaje Splavski. Brzom intervencijom SOS - pčelara, osječke pčele nisu nikoga napale. Zbog bespravnog useljenja deložirane su iz grada, ali i udomljene na selu. No, neće one mirovati. Očekuje se da će do idućeg ljeta proizvesti najmanje 50 kilograma meda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene