Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratio se s puta u Afriku

BRZO SE ŠIRI Opasan virus već stigao do Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potvrđeno je da je jedna osoba u Danskoj zaražena virusom Zika, koji prenose komarci, a sumnja se da je odgovoran za rađanje beba s oštećenjima mozga, objavili su bolnički izvori.

Bolnica u Aarhusu na zapadu Danske potvrdila je da su nalazi testa na virus Zika pozitivni kod muškarca koji se zarazio na nedavnom putu u središnju i južnu Afriku. Pri povratku kući, muškarac je imao glavobolje i visoku temperaturu. Pacijent se nalazi u aarhuskoj bolnici i osjeća se dobro, navela je bolnica.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

Virus koji prenose komarci proširio se na 21 zemlju u Južnoj Americi nakon izbijanja u Brazilu prošloga svibnja.

Tri državljana Velike Britanije po povratku iz Južne Amerike također su se zarazili virusom Zika, što su potvrdile prošli tjedan tamošnje zdravstvene službe, piše Reuters.

Brazilsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u studenome da je virus povezan s fetalnom deformacijom mikrocefalijom, odnosno rođenjem s veličinom mozga manjom od uobičajene. Brazil je prijavio 3.893 slučaja mikrocefalije, što je više od 30 puta više nego bilo koje druge godine.

Zdravstvene organizacije preporučuju trudnicama da izbjegavaju ubode komaraca te da se posavjetuju s liječnicima prije planiranja putovanja u zemlje gdje se virus proširio.

U većine odraslih pacijenata, infekcija virusom Zika izaziva samo blaže simptome poput visoke temperature i osipa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene