Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE JE JASNO

Što je ŠČ, tko je mama, a tko traktor? Profesor objasnio riječi pjesme Leta 3

Let 3 - 2
Let 3 - 2 Foto: Damir Skomrlj/Cropix
Ako niste znali što znače određene riječi u pjesmi Mama ŠČ, profesor s Fakulteta političkih znanosti Hrvoje Cvijanović sve je objasnio.

Let 3 je na Dori pobijedio s pjesmom "Mama ŠČ" te osigurao odlazak na Eurosong u Liverpool. Njihova neobična pjesma privukla je veliku pozornost javnosti, ali mnogi, čini se, nisu shvatili što u pjesmi znači majka, a što šč.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Hrvoje Cvijanović na svom je Facebooku objavio status u kojem je objasnio značenje pjesme. 

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik LEKTORSKI DNEVNIK Ovo su jezični biseri koji će vas nasmijati: Zbog nekih biste se mogli sjekirati

"ŠČ (ruski Щ), pjesma Let 3 o putinovskoj ('Majci') Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa da malo dešifriramo tekst. 'Mama' se stalno ponavlja u pjesmi: 'Mama kupila traktora', 'Mama ljubila morona'… Mama kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora… Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju), iz koje je također pokrenuta agresija i iz koje se zlo također širi (slično godinama 'kupuju' koga god mogu… Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona - Putina - malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat.

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik LEKTORSKI DNEVNIK Na portalu, svaki petak, radi obrazovanja, čitajte jezične savjete, kako biste pisali bolje, jasnije, i bez greške

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik LEKTORSKI DNEVNIK Gdje ćeš za Novu 2024.? Osim što je možda prerano, još nešto ne valja u pitanju

Tako to otprilike lirski vidi Let 3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe. Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo 'Lenjin', izjavili su da je Putin 'primjer bahatluka koji misli da je planet njegova igračka'. Tako govori bend s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama… a za to je bolje otvoriti Patnje mladog Werthera".  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene