Obavijesti Video Pretražite Navigacija
delanje po bandiću

Što donose nove izmjene GUP-a i što o njima misle građani, ali i struka? "Ovo je velika greška"

Planirane izmjene zagrebačkog GUP-a
Planirane izmjene zagrebačkog GUP-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Planirane izmjene zagrebačkog GUP-a Planirane izmjene zagrebačkog GUP-a Foto: DNEVNIK.hr Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Foto: DNEVNIK.hr +0 Gradska skupština Grada Zagreba Galerija 1/3 >>
Dok se čeka politički rasplet na relaciji HDZ - Bandić, analiza Generalnog urbanističkog plana pokazuje da gradonačelnik želi više stanova, poslovnih prostora i nebodera, a malo zelenih te sportskih i rekreacijskih zona. Otkrivamo što donose nove izmjene GUP-a i što o njima misle građani, ali i struka.

Nova karta Zagreba pokazuje koliko bi se "delalo". Tri nove podzemne garaže. Tri crkve i stanova, još malo stanova i poslovnih prostora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo 15 minuta nakon pada Pljušte reakcije na pad GUP-a, odmah odgođeno glasanje u Saboru: "Nakon ovoga možda slijede parlamentarni izbori" Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Burna sjednica Nakon Bandićeva govora prekinuta maratonska sjednica Gradske skupštine

Od zelenila ni Z. Po GUP-u predviđen je i centralni park za sve stanovnike Novog Zagreba, ali umjesto puno zelenila nove izmjene GUP-a predviđaju puno stanova i poslovnih prostora.

Stanovnicima Novog Zagreba to se ne sviđa. "Sve bliže i bliže su zgrade, jedni drugima gledamo u prozore, gube se zelene površine. Ljuta sam", kaže Nina.

"Ništa ne bih gradila, zelenilo je meni prekrasno. Što više zelenila, to bolje", smatra Vesna. "Pa mislim sve bi htjeli uzeti, svaku zelenu površinu, svakome za nešto treba", kaže Štefanija.

Ako se pita gradonačelnika Bandića treba i prenamijeniti prostor omeđen Avenijom Gojka Šuška iz sportske u stambenu zonu.

"U svakom slučaju sportsko-rekreacijski centar, da ima više druženja", smatra Tin iz Zagreba.

"Ne, čak ni centar nego malo više zelenila, malo klupica i tako to, da imaju djeca gdje biti", kaže Draženka iz Zagreba.

"Zagreb je i ovako dosta grad krcat stanovima i stambenim zgradama i mislim da ih ovdje više ne treba", smatra Marta.

Dodatno preopterećenje grada

Nove izmjene GUP-a donose i nove nebodere, pa bi tako zgrade mogle niknuti i u užem centru grada. Za struku to je sporno. Smatraju da će neboderi, stanovi i podzemne garaže još dodatno preopteretiti grad.

"Povećava se taj koficent odnosno maksimalno moguće izgrađenost za 50 posto u donjogradskim blokovima, omogućava se čak i mogućnost gradnje više od dvije podzemne etaže za garaže.

To je drastično mijenjanje, drastično povećanje nekog opterećenja donjeg grada, prvenstveno tu bi se mogao osjetiti veliki problem", poručuje Ivan Križić iz Društva hrvatskih arhitekata.

Zato se nadaju da ovaj GUP neće dobiti zeleno svjetlo resornog ministarstva.

"Ovo je velika greška koja može zauvijek prekinuti dugu tradiciju prostornog planiranja i urbanizma u Hrvatskoj", poručuje Križić.

"Mislim da ne razmišljaju čak ni o infrastrukturi koja je potreba iza tih zgrada, samo se najlakše nalupat betona. Gdje su tu pristupne ceste? Opet će bit kaos s parkingom. Bolje da razmišljaju kako s postojećim raspolagati", poručuje Dario iz Zagreba.

Raspolaže sada Ministarstvo graditeljstva s novih 86 amadmana. Uz Bandićev 71, tu je i 16 koalicijskog partnera - HDZ-a. Sve dok se to političko koalicijsko trojstvo, HDZ-a, Bandića, ali i HNS-a ne dogovori - GUP ostaje visjeti u zraku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene