Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrh vodenog vala tijekom dana napustit će Hrvatsku. Vodostaji rijeka Drave i Dunava napokon padaju. No, s padom vodostaja, rastu štete.


Stanovnici istoka Hrvatske još ne mogu odahnuti. Iako val odlazi, visoki vodostaji ostaju. Rijeke će se vratiti u svoja korita tek za tjedan do dva. Na terenu će ekipe i dalje dežurati ako bi nasipi popustili, a plovidba je i dalje zabranjena. Nakon dva tjedan borbe s trećim vodostajem u povijesti, ostaje I velika šteta, a toplinski udar samo dolijeva ulje na vatru. Što su kiše i rijeke ostavile iza sebe, od jutros se uvjeravaju I procjenitelji štete.

Vezani članci Slika nije dostupna Vodostaj Dunava i Drave u porastu Slika nije dostupna Baranju očekuje vodeni val i rast Dunava na plus 750 cm

Vodeni val istokom je protutnjao u četiri dana. Napokon napušta Hrvatsku, no šteta će se zbrajati puno duže. Poslije vode, na oranice stižu procjenitelji. Od usjeva su ostali ostaci ostataka. 'Ovo je beton nakon vode, sada žega. Biljka nema kisika, ne može rasti, a kroz pukotine rastu korovi’, objašnjava Ivan Romić iz Hane Podgorač. Korovi rastu brže od biljaka, plodovi voća trunu. Nakon hladnih poplava slijedi toplotni udar. 'To je kao da čovjek deset dana provede u hladnoj vodi i potom izađe na sunce, pa srce ga strefi. Strefit će i nas infarkt’, dodaje Renata Vladika.

Procjenitelji prolaze svaki centimetar, bilježe svaku oranicu, bez napuhivanja. 'Što da ovdje napuhujemo? Pa slika govori sve. Od soje nema ništa’, kaže Goran Đanić, predsjednik Povjerenstva za procjenu.

>> Vrh vodnog vala danas i sutra napustit će Hrvatsku

Županija sufinancira osiguranja od tuče, no poplave su druga priča. ‘Problem je da mi iz godine u godinu imamo štete od poplava. Tu su osiguranja komplicirana, premije su skupe, a isplate simbolične. Ni veliki proizvođači nemaju interesa za osiguranje’, rekao je Željko Kraljičak, osječko-baranjski župan.  Interes, pak, za treći povijesni vodostaj rijeka ne jenjava. Mladima povod za razbibrigu, odraslima za brigu. Rijeke će se u svoja korita vratiti za tjedan do dva. Voda odlazi, šteta ostaje.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju