Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Teško je za povjerovati da će Amerika i EU dopustiti Sloveniji da prčka po Piranskom zaljevu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proces izlaska iz arbitraže tek je počeo, a što sada Hrvatsku čeka analizirala je Ivana Petrović.

Hrvatska Vlada će na sljedećoj sjednici konstatirati da ju je Sabor ovlastio da RH izađe iz arbitražnog sporazuma te će ona o tome obavijestiti sve strane u postupku. Nakon toga će se hrvatski arbitar, Budislav Vukas, povući iz postupka. Arbitraža se može nastaviti ako predsjednik suda imenuje novog arbitra, no to za Hrvatsku doista više ništa ne znači. Nadam se da će hrvatska Vlada obrazloženje jako dobro argumentirati, prije svega zato jer je staro rimsko pravilo - pacta sunt servanda – ugovoreno se mora poštovati. Hrvatska se toga držala.

No, ovdje ne samo da je ugovoreno prekršeno, ovdje se nije samo lobiralo, što je budimo pošteni, legitiman postupak pred međunarodnim tijelima i sudovima, osobito kad je riječ o sporovima među državama, ovdje je riječ o najgrubljem kršenju međunarodnog prava i ovdje je riječ o jednom najdrastičnijem obliku političke i pravosudne korupcije.

Nadam se da će hrvatska Vlada na taj način i argumentirati naš izlazak iz arbitraže. Ukoliko se arbitraža ipak nastavi, Vlada mora upotrijebiti sve pravne mehanizme da se arbitražni sud 'ad hoc' raspustili i da se cijeli slučaj premjesti pred međunarodno sudište, tamo gdje mu je i mjesto, a ako ne i to da se Slovenija tuži ili Međunarodnom sudu pravde ili još bolje Međunarodnom sudu za prava mora u Hamburgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O ARBITRAŽI 'Za mene nije najvažnije koju ćete proceduru odabrati nego da ta procedura bude učinkovita' Slika nije dostupna 'Uznemiravanje javnosti' Cerar objasnio zašto je ignorirao hrvatske novinare

'Današnjom odlukom Sabora došlo je do 'bizarne situacije'

Ono što je danas bilo zanimljivo – Hrvatska je danas pokazala da je država.

Ima li moguće rješenje ovoga skandala i političku a ne samo zakonsko-proceduralnu komponentu?

Ima, i to će se riješiti onako kako je i započelo – politički. Ne zaboravimo da je arbitražni sporazum služio tome da se odblokiraju pregovori s Hrvatskom koje je Slovenija blokirala smatrajući da Hrvatska prejudicira pitanje granice. Arbitražni sporazum je napravljen, ne na političku ideju i inicijativu Bruxellesa, nego tek u trenutku kada su se u proces uključile Sjedinjene Američke Države. Dakle, arbitražni sporazum i načelo međunarodnog prava a ne pravičnosti na čemu su Slovenci inzistirali do posljednjeg trenutka, je bila politička na neki način ideja SAD-a koji su tu bili bitan partner i tu su naprosto svinuli Pahoru ruku kao i onda kada je Slovenija htjela raspisati referendum o ulasku Hrvatske u NATO. Sve to dakle ima jedno političko zrcalo.

JEDNOGLASNA ODLUKA SABORA Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka

Ova priča sa Slovenijom mora se gledati u jednom širem - europskom pa i globalnom kontekstu, u kontekstu svega onoga što je stvorila i ukrajinska kriza i odnosi između Rusije i Zapada. Teško je za povjerovati da će dominantna Amerika i dobar dio zemalja članica koje čekaju 2020. godinu za kada se planira ključna plinska vertikala Krk-Baltik dopustiti da tu Slovenija prčka po Piranskom zaljevu, korumpira suce, da izvodi političke skandale… To su sve u stvari priče za malu djecu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene