Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenutak za povijest

JEDNOGLASNA ODLUKA SABORA Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izlaganja svih klubova zastupnika, saborski zastupnici su jednoglasno podržali prijedlog Vlade o izlasku Hrvatske iz arbitražnog postupka. Sabor je odlukom obvezao Vladu da pokrene postupak prekida Sporazuma o arbitraži.

Sabor je odluku donio sa 141 glasom 'za' te niti jednim 'ptoriv' ili 'suzdržanim' glasom.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Saborski klubovi suglasili su se u srijedu da Hrvatski sabor treba obvezati Vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, jer je Slovenija u bitnome povrijedila njegove odredbe.

Suglasni su i u ocjeni da je arbitražni postupak diskreditiran i kontaminiran, da je narušeno povjerenje u rad Arbitražnog suda, ali da ekscesi poput ovog ne mogu mijenjati prijateljstvo hrvatskog i slovenskog naroda.

12:57 - 'Lobiranje nije vanjska politika i dovelo je Sloveniju u poziciju u kojoj mi je zaista žao da se našla, jer sam sigurna da bi većina građana Slovenije voljela da se nije lobiralo nego da se vodila normalna politika', rekla je Pusić .

'Pitanje je što dalje. Hrvatska Vlada će sutra donijeti odluku i o njoj će notificirati Sloveniju i time početi proces izlaska iz arbitražnog postupka. Ne treba se zavaravati da će to naići na opće oduševljenje. Svi su sretni kad se neki problem riješi, nikog se zanimaju detalji. Svi bi najrađe da se ovo nije dogodilo, ali kad se dogodilo svi bi da se nastavi kao da se nije dogodilo. I mi bi da se nije dogodilo, ali se dogodilo i svoj stav ćemo zastupati kao svaka druga zemlja pri punoj svijesti da Hrvatska i Slovenija i dalje imaju pred sobom problem', rekla je Pusić.

'Vrlo vjerojatno je institucija koja nam preostaje Međunarodni sud pravde i vjerojatno će trebati vrijeme da do toga dođe', rekla je.

12:55 - Hrvatskoj je u interesu da rješava pitanja sa susjedima', rekla je Pusić.

'U ovom slučaju Vlada je bila zaintresirana da problem riješi kroz mehanizam oko kojeg smo se dogovorili. Kad je konstatirano da je ono što je objavljeno točno Vlada je reagirala točno kako treba, bez preskakanja ijednog koraka, bez bilo kakvog nervoznog reagiranja ili padanja u nacionalističku vrućicu. Vlada je reagirala u skladu s definiranim koracima procedure', kaže Pusić.

'Mi smo ovdje pokušali kroz arbitražu rješiti pitanje granice, pokazalo se da to u ovoj arbitraži nije moguće i morat ćemo tražit dalje', rekla je ministrica.

'Međunarodni sud pravde je po našem mišljenju jedina instanca kojoj ćemo se na kraju moći obratiti, ali potreban je pristanak obiju strana', poručila je Pusić.

12:51 - Vesna Pusić na kraju se zahvalila svim klubovima i pojedincima koji su sudjelovali u današnjoj raspravi.

'Našli smo se u ovoj situaciji nakon što je transkript nekih telefonskih razgovora objavljen u srpskim medijima, pa nakon toga u hrvatskim. Ovo nije dobro ni sretno rješenje ni situacija za Hrvatsku. Radili smo u okvirima definiranim arbitražnim sporazumom', rekla je Pusić.

Prvu naznaku da nešto nije u redu s krešenjem sporazuma imali smo u izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova o saznanjima iz poudanih izvora o ishodu i na to smo reagirali pismom arbitraži i Europskoj komisiji koja je na neki način bila posrednik u definiranju spoorazuma kad je do njega došlo.

Ono što se dokazalo transkriptima i audio snimkama je da je cijeli postupak kontaminiran odnosno da nije problem samo u ponašanju slovenskog suca i slovenske zatsupnice, nego da je problem u predmetu, dakle u onom materijalu temeljem kojega sada bi arbitraža trebala donijeti odluku jer je u taj predmet putem djelovanja slovenskog suca i agentice ubačen materijal koji tamo ne bi trebao biti i danas više nitko ne može razlikovati što je u materijalu legalno i legitimno, a što je ubačeno naknadno, tako da je predmet kontaminiran sa dodacima koji su u njemu, koji tamo ne bi trebali biti', rekla je Pusić i dodala da je to naš glavni razlog zašto smo došli na raspravu.

12:44 - Josip Kregar rekao je da se u ovom slučaju radi o potrebi da pokažemo jedinstvo, te da treba isticati da hrvatska strana nije učinila pogrešku niti narušila dobru vjeru.

'Pridružujem se svima koji su ukazivali na to da je došlo do velike pogreške i da se ne da popraviti nastavkom arbitraže', rekao je Kregar.

'Slobodan sam podsjetiti na činjenicu da se nije dogodio ni jedan incident s obzirom na zaoštenu situaciju', kaže Kregar.

'Usprkos svemu što bi mogli doraditi i popraviti pozdravljam inicijativu Vlade', poručio je.

12:38 - 'Slovenija nema tako jak ucjenjivački potencijal koji je imala 2009. To trebamo iskoristiti', rekao je Hrelja.

'Iznimno mi je drago da nismo čuli pozivanje na radikalizaciju odnosa sa Slovenijom', rekao je i dodao da cijeni ono što je rekla Kosor, da Slovenija ima svojih problema.

'Mene osobno smeta kad ih svojih frustracija žele izaći stvaranjem nekog svog posebnog identiteta. Smeta me da svojataju sortu crnog grožđa. Ali to su oni dali u proceduru, kad bi se moglo razgovarati pošteno, iskreno, moglo bi se puno toga riješiti', rekao je i izrazio zadovoljstvo složnošću.

Poručio je i da je 'pravda na našoj strani'.

'Pozivam slovenske kolege da sjednemo za stol i da se dogovorimo o načinu kako rješiti problem kako bi našoj djeci odustavili mogućnost da se bave boljim temama od ove granične', rekao je.

'Vjerujemo da je riječ o izoliranom incidentu koji neće narušiti dobre odnose građana Hrvatske i Slovenije', poručio je Hrelja i dodao da podržavaju Vladu u pronalaženju najboljih diplomatskih rješenja kako bi ovaj problem ostao iza nas.

12:30 - U ime Kluba zastupnika HSU-a govori Silvano Hrelja koji je rekao da bi na početku hito reći da bi bilo dobro rasvijetliti jednu izreku Winstona Churchilla koji je rekao 'ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi'.

'Ako to važi za nas, onda važi i za naše susjede', rekao je i poručio da bi se trebalo govoriti o susjedskim odnosima, umjesto dobrosusjedskim odnosima.

'Odnosi među državama su jednaki kao odnosi s našim susjedima. Ima tu ljubomore, zločestoće', rekao je.

'Mi smo sada u ovoj poziciji i volio bih da ubuduće puno manje koristitmo termin dobrosusjedski odnosi', još jednom je poručio i dodao da HSU podržava zaključak o izlasku iz arbitraže. Izrazio je žaljenje zbog trenutne situacije.

12:26 - 'Svaka od vlada je činila najbolje što je mogla da problem riješi. Sporazum Račan-Drnovšek nikad nije ratificiran u Saboru tako da je prvi bilateralni pokušaj propao', rekao je Stazić. Kaže da nam ništa drugo nije ostalo nego arbitraža i to u okolnostima u kojima je Slovenija bila članica EU, a mi smo to žarko željeli postati.

'Nismo dovodili u pitanje dobru volju. Hrvatska je prihvatila arbitražu i vjerovala da ona može donijeti pravedno rješenje. Nažalost, to se nije dogodilo, taj postupak je kompromitiran. Mi ne znamo do koje je mjere sami postupak kontaminiran. Nama ne preostaje ništa drugo nego opet u dobroj vjeri iz ovog postupka izaći. Svako daljnje ostajanje u njemu bilo bi pogubno za nacionalne interese RH. Ništa ne znači to što je slovenska strana promijenila člana arbitražnog suda. Bez obzira koliko se njih promijenilo, to je nemoguće. Nama ovdje preostaju dva cilja - čuvati nacionalne interese, odmjereno, pažljivo, pametno, i drugo - postići u tome jedinstvo. Danas ovdje nismo ni vlast, ni oporba, ni nezavisni, danas smo ovdje da demonstriramo jedistvo u obrani interesa', rekao je i dodao da svako rivalstvo nanosi štetu RH. Pozvao je sve da stanu uz Vladu Zorana Milanovića.

12:20 - Nenad Stazić govori u ime Kluba SDP-a. Na početku je naglasio da su Hrvati i Slovenci dva prijateljska naroda. Također, poručio je da se politike i vlademijenjaju, no da pitanje suvereniteta neke države ostaje možda i zauvijek.

Treće stajalište koje im se čini bitnim je, kaže, da se problemu treba pristupiti odgovorno, bez prevelike galame i skupljanja političkih poena.

12:13 - 'Ovakve slučajeve nikada više rješavati bez lokalne samouprave. Za sve nas, možda ne za sve, Tito je pokazao kako se to radi. Za sve što je htio se izborio. Što mi radimo - prodajemo ili trgujemo ono što je on stekao. Postavlja se i pitanje kad govorimo o curenju informacija hoćemo li na isti način reagirati nad ilanje dokumenata iz Ustavnog suda ili DORH-a', rekao je Kajin.

'Ovako ostaje sve isto kao do sada i ja sam uvjeren da će funkcionirati dobro kao što je funkcioniralo do sada, no, granicu treba riješiti', kaže.

'Mi imamo još neke druge sporove i treba biti uporan i želim vjerovati da će se to riješiti', rekao je Kajin.

Ja znam da bez popuštanja ništa nije moguće riješiti, ali ne može jedan dati sve, a drugi ništa, smatra Kajin koji, kaže, želi vjerovati da ćemo kao civilizirani ljudi jednoga dana administrativno neke stvari razriješiti.

12:10 - U ime Kluba nezavisnih zastupnika govorio je Damir Kajin koji je poručio da Hrvatska mora van iz sporazuma

'Ja bih svojoj braći u Sloveniji krvI dao, zemlju nikada', rekao je Kajin i dodao da moramo otići od suda te da nam ti suci ne mogu suditi.

12:03 - Tomislav Karamarko, govoreći u ime Kluba HDZ-a, rekao je da je današnje izvanredno zasjedanje rezultat spoznaje o ugroženosti nacionalne sigurnosti.

'Ovdje smo u namjeri da odlučno i primjereno odgovorimo na pokušaj ugrožavanja suvereniteta o čemu se u ovom slučaju nesumnjivo radi.

Podsjetit ću da je Hrvatska 2009. zaključila sporazum o arbitraži. Tim sporazumom zemlje su povjerile arbitražnom sudu da objektivno utvrdi tijek granica između dvije države. Jasno je utvrđeno da je postupak povjerljiv. Pokazalo se da Slovenija nije održala obveze iz potpisanog sporazuma.

Dodatnom neprovjerenju doprinijelo je i žurno, moglo bi se reći i panično imenovanje novog arbitra kako bi se mogao nastaviti postupak kao da se ništa nije dogodilo.

Slovenija je zaobišla i vlastitu parlamentarnu proceduru. Ili ne shvaćaju ili ne žele shvatiti da je razotkriven pokušaj prevare.

Danas ovdje sve sastavnice vlasti u državi iskazuju odlučnost i zajedništvo.

Jučer izrečene diplomatske fraze već najavljuju pritisak kojem ćemo biti izloženi, ali mi smo tu lekciju naučili 90-ih godina.

Bez obzira što nam Slovenija šalje poruke da ne možemo izaći iz arbitraže, bez obzira što se sud ponaša kao da se dogodilo nešto normalno, moramo im pokazati i rječju i djelom da nećemo prijeći preko ovoga.

Ovaj pokušaj prijevare bio je pokušaj kompromitacije međunardonog prava - zato danas moramo jednoglasno obvezati Vladu da pokrene postupak.

Sjetimo se samo mukotrpnih pregovora i ispunjavanja uvjeta kada s pojedine zemlje članice, a među njima i Slovenija, nastojale za sebe ihoditi privilegirana rješenje. Arbitražni sprorazum bio je odraz ravnopravnije pozicije Slovenije u odnosu na Hrvatsku. No, danas je 2015. i Hrvatska je punopravna članica EU.

Naši potezi nisu odraz obijesti.

Naši susjedi trebali bi shvatiti da su svojim postupcima komprimitirali sudovanje i da su dodatno potencirali nepovjerenje u dobrosusjedske odnose.

Prošli smo težak put osamostaljenja i nezavisnosti. Posebno smo osjetljivi na svaki pedalj svoje zemlje.

Nikad nismo niti ćemo posezati za tuđim, ali svima moramo dati do znanja da nikome nećemo dopustiti da oduzima ono što je naše.

Danas poziva sadašnje i sve buduće vlade da u ovom konrektnom slučaju svim dopustivim sredstvima štite nacionalne interese Hrvatske. Pozivam vas da stupnaj jedinstva koji ćemo iskazati u donošenju odluke ostvarimo i u svim drugim situacijama bitnima za prosperitet Hrvatske', rekao je Karamarko.

11:47 - Ono što samo možemo konstatirati nakon svih činjenica koje su poznate, sud nema razloga da vjerujemo u bilo kakvu odluku takvog suda jer iza svega stoje nečasne, nedopuštene radnje. To su potvrdili i svojim ostavkama, ali je osobito to potvrdio slovenski ministar vanjskih poslova koji je još prije par mjeseci rekao u kojem smjeru bi to moglo ići', rekla je Kosor.

'Lobiranje je ponavljam bilo zabranjeno i mi smo očekivali kako smo se dogovorili da će suci biti časni. Naš sporazum između dvije države, podsjećam, je pohvalio Sveti Otac Benedikt XVI. koji je rekao da pohvaljuje dvije vlade koje su pokazale kako se mirnim putem rješavaju sporovi', podsjetila je Kosor.

'U arbitražnom sporazumu, ponavljam, je uglavljena i odredba da nakon što se sporazum potpiše Slovenija diže sve rezerve vezane za sve pristupne pregovore. Ključ za završetak pregovora bio je u arbitražnom sporazumu. Da ga nismo potpisali RH do sada ne bi bila članica EU', kaže Kosor.

'Mi imamo sad problem, ne samo zbog sporazuma, nego zbog toga što su ga Slovenci prekršili. Tu se slažem s onim što je ministrica rekla, nije problem u sporazumu', rekla je Kosor.

'Na kraju, da, mi u našem Klubu smatramo da i dalje treba graditi dobrosusjedske odnose, mi ćemo zauvijek živjeti zajedno, biti susjedi', rekla je i dodala da traže odgovorno ponašanje od svih.

11:43 - Jadranka Kosor iduća je izašla za govornicu. Zastupnicima se obratila u ime Kluba nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske građanske stranke - HGS-a.

'Ponovo je srpanj samo šest godina kasnije. U sprnju 2009. hrvatski pristupni pregovori bili su beznadno blokirani. Prijateljska Slovenija nam je blokirala 14 poglavlja zbog bilateralnog pitanja koje do tada punih 18 godina nije bilo riješeno i zbog toga su nam beznadno blokirali pregovore. Što smo tada činili - ono što i sada. Najbolje u interesu Hrvatske. Upravo u srpnju 2009. Vlada koju sam vodila je započela nove pregovore sa Slovenijom. Prvi susret premijera Pahora i moj bio je 31. srpnja 2009. Radili smo u dobroj vjeri, mučno, tvrdo pregovarajući, slika koja je bila pred javnošću na momente je bila slatkasta i pokazivala nešto što kada su se zatvorila vrata nije bilo stvarnost. Mislim da smo uspjeli u onom što je bilo najvažnije, a to je da arbitražni sud sudi u skladu s međunarodnim pravom. Slovenija je urušila i dobrosusjedske odnose i međunardno pravo', rekla je Kosor.

11:33 - U ime Kluba IDS-a govorio je zastupnik Valter Boljunčić.

'Smatramo da je jedini izlaz raskid arbitražnog sporazuma te da se pitanje granice mora riješiti na drugim instancama', rekao je. 'Hrvatska i Slovenija nisu ni prve ni zadnje države koje imaju nesuglasica. Hrvatska sigurno ne može dopustiti da se nepravičnim postupkom oduzme dio njezinih teritorijalnih voda', kaže.

'Situacija koja je nastala u zadnje vrijeme u velikoj mjeri narušava temeljne postavke svakog suda. Mi kao Hrvatska nikako ne smijemo dopustiti da ostanemo bez svog teritorija. Potrebno je prije svega raskinuti arbitražni postupak', rekao je.

11:23 - Klub nezavisnih ljevičara za govornicom je predstavljao Branko Vukšić koji se osvrnuo na, kaže, krive padeže u tekstu zaključka.

'Da smo Tarantinu rekli da izrežira situacije koje nam idu u prilog ne bi ih tako dobro izrežirao kao što su to u zbilji napravili Slovenci', rekao je Vukšić.

'Svakoga dana s raznih razina u Sloveniji poručuju nam da ne možemo jednostrano izaći iz arbitraže. Možemo i moramo', smatra Vukšić.

'Znamo da je arbitražni sporazum bio pogrešan i sada tu pogrešku treba ispraviti. Ne raspirujemo političke strasti, zabrinuti smo što se nešto takvo moglo dogoditi, u nevjerici smo jer su nam to učinili susjedi s kojima jesmo i bit ćemo dobri', rekao je.

'Treba na dnevni red ponovno staviti pitanje gospodarskog pojasa i čim prije krenuti u rjeđavanje graničnih sporazuma sa Srbijom, BiH i Crnog Gorom. Hrvatska će iz ovog skandala izaći čista. Pohvale premijeru i Vladi i Karamarku koji je u podršci Vladi bio izdašan', rekao je Vukšić.

11:10 - 'Da u cijeloj priči nešto ne štima postalo je jasno prije nekoliko mjeseci i sve ono što se otada dogodilo je rasplet događaja i dobivanje potvre da je RH bila i jeste u pravu', kaže Kolman i dodaje da povratka u ovom slučaju nema te da ništa ne može promijeniti činjenicu da je cijeli postupak duboko zaprljan i zagađen.

'Uz sav trud problem je više nemoguće riješiti i razmrsiti i povratka nema, jer sve što bi taj postupak mogao proizvesti bili bi plodovi otrovanog stabla', rekao je.

'RH i dalje je spremna na rješavanje ovog pitanja kao i svih ostalih otvorenih pitanja sa zemljama u regiji, ali u skladu s međunarodnim pravom. Ovaj sporazum pa možda i metoda nepovratno su ukaljani i tu povratka nema', zaključio je.

11:05 - Igor Kolman govorio je u ime Kluba zastupnika HNS-a.

'Ja moram reći da se ja dobro osjećaj jutros jer mi je dobar osjećaj imati državu koja funkcionira i imati Vladu koja se brine o državnim interesima i diplomaciju koja se zna nositi s izazovima i jer je dobro imati Sabor koji je u stanju hladne glave donositi odluke o temama ovog kalibra', rekao je.

'Priča s arbitražom je nažalost gotova stvar jer je sporazum nažalost druga strana prekršila. Za nas kao RH niti ima razloga niti mogućnosti da u postupku ostajemo. I nema puno mudrosti oko toga što se dogodilo i što je sporno', poručio je.

11:00 - 'Pozivanje na suverenitet jezikom iz 19. stoljeća u okolnostima u kojima ne vodimo računa o suverenitetu u nizu drugih elemenata nije razumno, nije razborito', poručio je Pupovac.

'Ni Vlada ni Sabor ni političke stranke u RH nemaju druge mogućnosti osim ove na koju ćemo se danas odlučiti', rekao je Pupovac.

10:52 - Milorad Pupovac govorio je u ime zastupnika SDSS-a.

'Činjenice govore da je postupak prekršen. Neovisno o tome što je ovaj Sabor u danom trenutku velikom većinom podržao arbitražni sporazum, neovisno o tome što smo u dobroj vjeri očekivali da će arbitraža donijeti rješenja koja će odgovarati RH, neovisno o tome što smo u najboljoj vjeri ušli u postupak, ovog trenutka u najboljoj vjeri RH treba postupiti u skladu sa zaključkom koji nam je Vlada predložila', rekao je Pupovac.

'Time stvar naravno nije gotova, ona tek počinje', poručio je.

10:45 - U ime istog Kluba govorio je i Petar Baranović koji je pozdravio istarske ribare koji su stigli u sabornicu.

'U ovakvim situacijama se dame i gospodo sjednica Sabora saziva ako treba u tri u noći', rekao je Baranović i dodao da se dovoljno puta postupalo sporo, mlako i rezervirano. Predsjednik Sabora rekao mu je nakon izlaganja da se kod sazivanja sjednice Sabora moraju poštivati pravila.

'Držim da bi jedna od zaključaka koji Sabor mora donijeti da se ubuduće postavljamo puno tvrđe', poručio je Baranović.

'Ovdje se radi o suverenitetu i iz toga razloga apeliram da ostatak rasprave protekne u mirnom tonu, da damo apsloutnu potporu Vladi', rekao je.

'Apel premijeru da i dalje u duhu dobrosusjedskih odnosa zaštiti na radnom mjestu ljude koji su na balkonu (ribare) i njihove kolege jer svi koji su upućeni u probleme znaju da su ti ljudi nemali broj puta bili izloženi ponašanju koje se ne bi moglo okarakterizirati kao civilizirano i prsitojno', rekao je.

10:37 - 'Osim što su prekršana pravila sporazuma, definitivno je narušeno povjerenje u rad arbitražnog suda. I to po našem mišljenju prelazi okvir povrede samo sporazuma i povrede tajnosti samog arbitražnog sporazuma', rekla je Vesna Škare Ožbolt govoreći u ime Kluba zastupnika DC-a, Novog vala i Narodne stranke - reformista.

'Samo imenovanje noog suca apsolutno ne bi moglo značiti ništa novo, ništa kvalitetnije jer mi doista ne znamo do koje mjere je sam postupak zaprljan, do koje mjere se u sami postupak ovo ponašanje uvuklo', rekla je Škare Ožbolt.

10:33 - 'Ovo nije dobar trenutak za nas, Hrvatska je zaista željela da se pitanje granice riješi međunarodnom arbitražom', rekla je u Saboru Vesna Pusić.

'Mi nismo u problemu zbog arbitražnog sprazuma, nego zbog kršenja sporazuma, zbog toga imamo situaciju koju imamo. Da se ponašalo u skladu s odredbama sporazuma ovu situaciju ne bi imali', rekla je Pusić.

10:28 - 'Arbitražni postupak je kontaminiran i zagađen. Arbitri nisu isključvo stručni, nepristrani i neovisni', rekao je Lesar.

'Hrvatska ima priliku da po prvi puta u međunardnim odnosima pokaže hrabrost, odlučnost, odvažnost i da dokaže da je suverena država', poručio je Lesar.

'Nama pouka i budućim odgovornim ljudima poruka - hrvatska će rješavati još graničnih sporova, neka nam ovo bude iskustvo da je arbitraža uvijek veći rizik nego postojeća međunarodna sudišta', rekao je Lesar.

Klub Hrvatskih laburista podržat će prijedlog zaključka, dodao je na kraju.

10:24 - Dragutin Lesar govorio je u ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada.

Značaj ovog sporazuma nije samo u definiranju granice. Daleko je širi od same granične crte', rekao je Lesar.

'Mi koji smo 2009. bili protiv rečeno je da ne razumijemo nacionalne interese. Danas isti kažu da je otkazivanje sporazuma domoljubni čin', rekao je Lesar i dodao da se danas s njima slaže.

10:20 - 'Nalazimo se u situaciji da nećemo moći današnjom odlukom raskinuti sporazum, nego nam slijedi dugi put. Ovo je važan korak pri davanju ovlaštenja Vladi, a sve ono u čemu moramo biti oprezni je prije svega poštivanje međunarodnog prava', rekao je Salapić.

U Klubu HDSSB-a se nadaju da će Sabor donijeti jednoglasnu odluku o raskidu sporazuma.

'Na nama svima je odgovornost da preuzmemo brigu o hrvatskim nacionalnim interesima. Za to nas je ovlastio hrvatski narod', rekao je i dodao da se slaže s prijedlogom da probaju još malo pojačati obrazloženje koje su dobili od Vlade kao zaključak jer će se ono iščitavati ne samo u Sloveniji, nego i u tijelima Europske komisije.

'Nijedna zemlja ne treba se busati u prsa da su oni prvi postali članico EU, mi smo sada ravnopravni i nitko nas više u ničemu me smije sprečavati', zaključio je.

'Vjerujemo u mudrost hrvatske Vlade i čvrstinu Sabora', rekao je.

10:12 - Otvorena je rasprava, a za govornicu je prvi stao Josip Salapić u ime Kluba HDSSB-a.

Rekao je kako vjeruje da osim građana Hrvatske raspravu prate i građani Slovenije jer se radi o bitnom pitanju za obje države.

'Treba istaknuti nekoliko važnih pitanja', rekao je. 'Radi se o reakciji nas svih na poteze koje je prema RH poduzela službena slovenska politika', rekao je i dodao da to nema veze s prijateljskim odnosom koji je sa Slovenijom građen dugi niz godina.

'Situacija nije bila takva da smo narbitražni postupak pristali samo tako', prisjetio se ranijih dogovora.

'Klub HDSSB-a ovaj potez hrvatske politike i vlade drži potrebnim, pohvaljujemo to. Složili smo se oko bitnih pitanja, a to je da Hrvatska treba izaći iz arbitražnog sporazuma', rekao je Salapić.

10:05 - 'Vlada je svoj posao napravila i dala precizan prijedlog zaključka na kojem su radili stručnjaci. Što se tiče osnove ja znam da vam možda malo šturo zvuči, ali vodili smo se odlukom iz 2009. godine. To smo slijedili. Naravno da možemo staviti dva stavka ustava, ali s obzirom da smo 2009. imali takav pristup odluka je bila 'hajmo i sada'', rekao je premijer.

'Predstavnici i predsjednici klubova su se dogoorili da će rasprava se voditi po klubovima zastupnika, trajanje rasprave je 15 minuta, a oni zastupnici koji nisu članovi kluba naravno da mogu koristiti poslovničke odredbe', pojasnio je Leko.

Milanović je rekao da je dogovor na sastanku džentlmenski dogovor i da ništa nije potpisano.

'Budimo svjesni da nas gleda hrvatska javnost i pozivam vas da ne bude borbena rasprava nego da napravimo posao', rekao je Milanović.

Davorin Mlakar rekao je da im je namjera bila da pomognu doći do najboljeg teksta, a s obzirom da, rekao je, nema posebne volje da se radi na zajedničkom tesktu predložio je da može predstavnicima Vlade dati prijedlog.

10:00 - Davorin Mlakar rekao je kako drže da ima mjesta za popravak teksta kako bi odgovarao ovome što vlada zahtijeva. 'Predlažemo radnu grupu koja bi doradila tekst predloženih zaključaka zajedno s obrazloženjem', rekao je.

'Ovaj zaključak bi trebao biti plod prekjučerašnjeg sastanka i današnje rasprave. Ne znam što bi radna grupa radila dok mi raspravljamo, ali vama na volju', odgovorio je Milanović koji je rekao da je zaključak 'hladan kao led, ali kroz njega se vidi'.

Jadranka Kosor rekla je da su se na sastanku Vlade dogovorili da će govoriti predstavnici Vlade i predstavnici klubova. Zanimalo ju je hoće li biti dopuštene replike te dodala da su u obrazloženju izostavljeni predstavnici njenog kluba.

'Porpustili smo navesti jedan od klubova', rekao je premijer piznavajući da se dogodo propust.

'Rasprava se dovija po poslovniku Sabora, a dogovor klubova morali bi poštovati članovi klubova', rekao je predsjednik Sabora.

09:52 - 'Postoji ugovor, on je tlo iz kojeg raste arbitražni sud. Hrvatska ne može rastjerati arbitražni sud, Hrvatska se povlači iz postupka. Arbitražni sud u bilo kakvom sastavu može nastaviti raditi i nešto odlučiti, mi to ne priznajemo i to je sve. Nikad se ništa identično nije dogodilo u povijesti međunarodnog sudovanja', rekao je Milanović odgovarajući na pitanje Vesne Škare Ožbolt hoće li Hrvatska tražiti okončanje postupka.

09:48 - 'Dogodile su se stvari nakon kojih nema povratka na staro, takva greška u postupku nakon koje postupak ne može biti nastavljen. To se dogodilo i zbog toga nam je svima neugodno i oni koji su u tome sudjelovali su to priznali. Što da radimo, moramo van. Često se spominjalo ime hrvatskog arbitra, pozivam vas da tu riječ ne koristite, on ne postoji', rekao je premijer.

Sve je dokazano, mi arbitražni sud kao takav ne možemo ukinuti, ali možemo izaći iz ugovora. Hoće li sud nastaviti s radom ili neće, mi s tim više nemamo veze. Slovebija se treba očekivati o izlasku Hrvatske iz ugovora i tu je mislim svakome sve jasno. Kojima nije bit će jako brzo. U ovim riječima nemojte prepoznati ništa prijeteće. Pozivam vas da zadržimo razinu garda, radi se naprosto o gruboj povreid za koju je odgovorna jedna strana i to se više popraviti ne da. Procedura je jasna. Nakon što sabor, nadam se, podrži Vladu i da joj nalog da pokrene prestanak sporazuma, Vlada bi na sutrašnjoj sjednici donijela odluku prema kojoj se pokreće postupak prestanka ugovora i zadužila ministarstvo vanjskih poslova da tu proceduru provede. Što će napraviti druga strana u ovom trenutku nema smisla govoriti', rekao je Milanović

Dijete je rođeno i u jednom trenutku je postalo jako devijantno, rekao je i dodao da sa Slovenijom dijelimo puno i dijelit ćemo još više. Predložio je da se dogovore oko novog modela te da je ovaj model definitivno kompromitiran.

'Pitam se tko će ubuduće s ovaokvim spoznajama dati apsolutno povjerenje arbiratži', rekao je premijer.

'Ovaj naš potez će pokazati da se ponašamo kao suverena država, koja štiti svoje interese i to na radi na uštrb tuđih interesa. Mi nemamo ugovor o granici ni s kim osim s Mađarskom i to je ako nije problem, barem nije dobro. Trebalo bi imati ugovor i s drugim državama. Nakon ovoga tko će pristati na arbitražu', zapitao se.

'Ovo ja više ne znam što je. Drago mi je da nije bilo povišenih tonova iz Ljubljane ni iz Zagreba, nadam se da ih neće biti ni danas. Mi smo gospodari svoje sudbine, ovo nije nikakvo dubokoumno proročanstvo', poručio je.

'Dobro je da se oko ovoga slažemo. Kako stvari sada stoje s ovakvim mandatom koji bi sabor dao vladi nema potrebe da se bilo koja vlada vraća u sabor', rekao je i pozvao zastupnike da u raspravi paze na svaku riječ

'Igrali smo po pravilima, igrat ćmo po pravilima i dalje jer smo takva momčad', rekao je.

09:39 - Danas smo se okupili da bi uz vašu potporu donijeli zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da učini nešto što Vlada prema zakonu ima mogućnost i pravo učiniti. Smisao je da se to dodatno politički potvrdi od strane Sabora, Takva podrška puno nam znači', rekao je u uvodnom izlaganju premijer Zoran Milanović.

'Tim ugovorom se predviđa osnivanje jednog tijela arbitraže, arbitražnog suda, koje nakon što je osnovano nastavlja svoj rad kao manje više neovinso tijelo, tako je trebalo biti. Ugovor o arbitraži šest godina kasnije nakon potpisivanja i danas smatram korektnim. Neke stvari je trebalo tada razjasniti', rekao je Milanović i dodao da je tada tražio od predsjednika komisije da ga uvjeri da u tom ugovoru stoji odredba prema kojoj on radi listu arbitara iz koje ih onda biraju Slovenija i Hrvatska.

'Nekoliko godina kasnije oko njih smo se lako složili. Nije problem u dokumnetu, nije bio loš i bio je održiv. Problem je kao i obično u ljudima, ljudi su izgubili povjerenje i mi iz tog ugovora moramo izaći van', rekao je premijer.

09:35 - Sazvao sam sjednicu na zahtjev Vlade, rekao je Josip Leko i pozdravio Zorana Milanovića i Vesnu Pusić. Sabor je počeo raspravu o novonastalim okolnostima vezanim za arbitražu.

09:27 - Početak izvanredne sjednice Sabora predviđen je za 9.30 sati. Obratit bi se trebalo 13 predsjednika klubova zastupnika.

Obrazloženje vlade za istupanje iz arbitraže sa Slovenijom

Slovenija je "teško povrijedila" odredbe međunarodnog ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska drži da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće, kaže se u obrazloženju koje je vlada poslala Saboru uoči sjednice o istupanju iz toga sporazuma.

"Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od neovisnog i stručnog međunarodnog suda, ispuniti svoje zadaće", stoji u obrazloženju.

Vlada je Saboru predložila da je obveže na pokretanje postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade iz studenoga 2009.

"Javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su vjerodostojni otkrivaju da su temeljna načela arbitražnog postupka, načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti, sustavno i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske", kaže se u obrazloženju.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, drži vlada i zato predlalže zaključak kojim bi je Sabor obvezao "na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010.".

Potreban 101 glas

U Saboru se u srijedu očekuje obraćanje 13 predsjednika klubova zastupnika, i to ne duže od 15 minuta, a ono što bi trebali pokazati je konsenzus kakav su pokazali u Vladi.

Bit će potreban glas 101 zastupnika da bi Sabor obvezao Vladu da izađe iz arbitražnog postupka oko granice sa Slovenijom.

Kada Sabor da zeleno svjetlo Vladi, ona će tada obavijestiti sud da izlazi iz arbitraže sa Slovenijom, proglasiti suspenziju i povući hrvatskog arbitra Budimira Vukasa. Tako bi Hrvatska trebala napraviti ono što slovenska vlada tvrdi da se ne može, a to je jednostrano izaći iz postupka.

Vladu u Ljubljani demantira slovenski stručnjak za međunarodno pravo.

'Ako ne postoji više prisna volja jedne zemlje, i ako je bitno ugrožen cilj, namjera i suština što je neovisno suđenje, onda se svakako može izaći iz toga konteksta. Trebalo bi se diplomatskim putem ispričati susjednoj zemlji', smatra Miha Pogačnik, slovenski stručnjak za međunarodno pravo.

Granični spor, zagovara komisija Iustitia et pax, treba rješavati na međunarodnom sudu.

'Ako se ne budemo držali međunarodnog prava, onda ostaje samo prevara i sila. Kada bi se dogodilo da u ovom slučaju dođe do blagoslivljanja neprava, to će reći davanja hrvatskog mora susjednoj zemlji, to će biti primjer za sve koji žele zgrabiti tuđi teritorij', kaže Neven Šimac, stručnjak za međunarodno pravo.

Zato će hrvatska požuriti s izlaskom iz ovakvog procesa. Rasprave u Saboru danas neće biti pa bi izvanredna sjednica trebala danas i završiti, no dvorana je rezervirana i za četvrtak u slučaju da se sve oduži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene