Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uvođenje zakona o porezu na imovinu u jučerašnjem Dnevniku Nove TV najavio je ministar Slavko Linić. Vlada se nada da će tako spustiti cijene nekretnina i pokrenuti zamrli sektor građevine.


Vlada uvjerava da za većinu građana neće biti promjene. Zamijenit će komunalnu naknadu. Ovaj zakon trebao bi biti pravedniji, jer temelj za plaćanje naknade neće biti površina nekretnine, već njezina vrijednost. Tako da više neće biti jednaka naknada za vikendicu na moru i onu na kontinentu.

Vezani članci Provjereno: Vlada Andreja Plenkovića - 1 "Ne dao Bog da te Plenković brani": Loše kadroviranje premijera i afere ministara doveli do okretanja leđa Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Ministar Fuchs ima jako zanimljiv prijedlog za Stožer, za učitelje cijepljene jednom dozom: ''Mislim, ja ću predložiti...''

>> Otkrivamo detalje Linićevog novog pohoda na bogataše!

Ovaj će porez plaćati samo vlasnici nekretnina u kojima nitko nema stalno prebivalište. Dakle odnosi se na one koji imaju vikendice i stanove koji nisu u najmu. Onaj tko ne želi plaćati porez nekrenine će morati iznajmiti ili prodati.

Prodati stan nikad nije bilo teže. Rijetki se odlučuju na razgledavanje, a još je manje onih spremnih otvoriti novčanik.

'Trenutno nije baš neko veselo stanje. Kupaca ima, ali ti kupci su znači do neke određene svote i preko jedne određene svote. Znači želim reći da u biti srednje klase više kao kupaca nema', kazao je Dejan Marcikić, agent za nekretnine.

Nerealno visoke cijene i skupi krediti prisilili su građane da kupnju odgode za neka bolja vremena. U posljednjih 12 godina cijena kvadrata uglavnom je rasla. A onda su dizalice stale.

U 2000. prosječna cijena bila je 8 tisuća 688 kuna. 4 godine poslije gotovo 2 tisuće kuna viša. 2008. bila je vrhunac. Za četvorni metar stana plaćalo se 13 tisuća 399 kuna. Značajan, ali nedovoljan pad cijene osjeća se u posljednje 3 godine. Kad već neće vlasnici, cijene će rušiti Vlada.

Promjenama politike gdje će se prazni stanovi ipak nešto više oporezivat znači da će se ići na niže stanove, da će stanovi biti dostupni onima koji imaju siguran posao, plaću pa se mogu i kod tih banaka zadužiti.

Građevinari bi cijene možda i snizili, ali banke se ne žele odreći uloženog novca. Država će ih na to prisiliti.

Porez na imovinu znači pravednije oporezivanje onih koji su bogati, ali vrlo jasna poruka za sve one stanove, kuće koje pojedinci koriste za stanovanje ili za najam bitnih promjena neće biti.

Uz to što je namet za bogate i banke porez na imovinu zamjenit će komunalnu naknadu. Više neće biti moguće da se isti iznos plaća za nekretninu u Dubrovniku i klet u Zagorju.

'To je svuda u svijetu tako da to nije loše. Samo kažem, ima ljudi koji su gradili, 20 godina su kupovali, stavljali svoj novac u nekretnine, nisu htjeli imati posla s bankom, nisu ih držali doma u čarapi, nego su kupovali nekretnine. Sad će se ta njihova vrijednost naglo srušiti. To nije u redu'. smatra Marcikić.

Analitičari smatraju da ne bi bilo u redu ni uvođenje novih poreza, bez smanjivanja postojećih.

'Kod uvođenja poreza na imovinu posebno treba gledati da se zapravo ne poveća ukupno porezno opterećenje, nego da se njime jedino otvori prostor za daljnje rasterećenje poreza na dohodak, jer je to bitno za hrvatsku konkurentnost', kaže analitičar Hypo banke, Hrvoje Stojić.

Porezna stopa još nije poznata. Upravo o njoj ovisi hoće li se tržište nekretnina pokrenuti, a državni proračun početi dodatno puniti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju