Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od danas je na snazi izmijenjena Uredba Vlade o visini naknade za korištenje voda, kojom se naknada s 1,35 kuna povećava na 2,85 kuna po kubičnom metru. Procjenjuje se kako će cijena vode za krajnje potrošače porasti od 5 do 20 posto.


Rezultat je to odluke koju je Vlada donijela krajem siječnja, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je ta naknada zapravo naknada za razvoj, kojom će se sufinancirati dio obveza koje je Hrvatska preuzela ulaskom u EU.

Vezani članci Slika nije dostupna Mjesečni računi za vodu u prosjeku VEĆI za 15 kuna! Slika nije dostupna Hrvatska je treća u Europi po vodnom bogatstvu, a suša odnosi usjeve

Mjesečni račun za vodu četveročlane obitelji u svibnju će tako u prosjeku biti veći za 22,50 kuna, što znači da će prosječni račun za potrošnju 15 kubika vode u Zagrebu sa 230,75 kuna poskupjeti na 253,25 kuna, a u Slavonskom Brodu, primjerice, sa 139,10 na 161,60 kuna.

Privatnici litru vode državi plate 3 lipe, a prodaju je za 5 kuna!

Prema preuzetim obvezima, Hrvatska do 2023. mora povećati standard kvalitete isporuke pitke vode i kanalizacije te zaštite okoliša, što znači da je u vodno gospodarstvo dužna investirati 4,5 milijardi eura.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić objašnjava kako to u tehničkom smislu znači kako do 2023. sva naselja u Hrvatskoj s više od 2000 stanovnika moraju imati sustav kanalizacije i uređaje za pročišćavanje kako bi se zaštitila kvaliteta voda, dok sva naselja veća od 50 ljudi već do 2018. moraju imati zdravstveno ispravnu i kontroliranu vodu.

Od procijenjene investicije od 4,5 milijarde eura, EU bi dao oko 3 milijarde, a Hrvatska 30-ak posto ili 1,5 milijardi eura. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook