HAK javlja o gužvama na autocestama prema moru te u blizini turističkih odredišta duž Jadrana. U splitskoj gradskoj i zračnoj luci ovaj vikend očekuju veći broj putnika.

Galerija


Povećana je gustoća prometa na autocesti A1, A3, Krčkom mostu, riječko i zagrebačkoj obilaznici, Istarskom ipsilonu te u blizini turističkih odredišta duž Jadranske obale i trajektnim lukama i pristaništima, izvijestio je u subotu u podne Hrvatski autoklub (HAK).

Vezani članci Gužve u Hrvatskoj - 1 Gužve ne prestaju: ''Nismo ovo očekivali, za sada smo prezadovoljni'' Vikend gužve u splitskoj trajektnoj luci Splitske luke za vikend očekuju više od 100.000 putnika

Povećana gustoća prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče je između naplatne postaje Lučko i čvora Zadar II, mjestimice u oba smjera, a na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica u smjeru mora.

Promet je na Krčkom mostu gustu u oba smjera, osobito u smjeru otoka gdje je kolona duga četiri kilometra.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela Bristovac i vijadukta Božići. Vozi uz ograničenje brzine 60km/h, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Split: Za vikend stiže 60 tisuća putnika

Ovoga vikenda u splitskoj se zračnoj i gradskoj luci očekuje dolazak 60 tisuća putnika iz raznih destinacija što je 30, odnosno 45 posto prometa u odnosu na isti vikend prošle godine.

Jelena Ivulić iz splitske Jadrolinije za Hinu je rekla kako će u gradsku luku u tri dana vikenda uploviti 40 tisuća putnika sa deset tisuća vozila, da su sa tim brojkama na 45 posto u odnosu na vikend prošle godine i da se "dižu" s brojkama. Interes putnika za odlazak na i povratak s otoka ne jenjava, pa su im ovoga vikenda organizirali 12 redovnih linija za Brač. Kao najava dobrog vikenda jučerašnje su dvije izvanredne linije za Supetar.

"Ovoga ćemo vikenda još imati i tri redovne linije za Vis, dvije za Vela Luku, šest za Stari Grad i isto toliko za Šoltu. Za Hvar još u ponudi imamo i tri državne katamaranske linije, a od jučer i još dvije komercijalne linije. U svakom slučaju se dižemo što se prometa tiče", izjavila je Ivulić.

Što se zračne luke tiče tamo se danas i sutra očekuje 20 tisuća putnika koji će sletjeti ili poletjeti u 135 zrakoplova, a voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci Mate Melvan kaže i kako je među tim zrakoplovima koji će dotaknuti pistu na Resniku njih 35 privatnih. Svi ti zrakoplovi dolaze i odlaze u ukupno pedesetak europskih destinacija.

Melvan za Hinu kaže da im je promet ovoga vikenda u usporedbi s prošlogodišnjim na razini 30 posto, no ukupno očekuju da će srpanj imati u prosjeku 20 do 25 posto više nego 2019. godine.

"Prvi vikend srpnja smo imali deset tisuća, drugi vikend 15 tisuća, a sada ovaj treći vikend već imamo 20 tisuća putnika. Vidi se trend rasta jer nam se svakog vikenda povećava promet. Da se penje broj putnika možemo vidjeti i iz podatka kako smo u cijelom lipnju imali 26.150 putnika, a samo u ova dva dana vikenda ćemo imati njih 20 tisuća", tvrdi Melvan.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju