Zimske gume na pogonskim kotačima i lanci u prtljažniku trebali bi biti vaša obvezna zimska oprema u automobilu, no ima i onih koji se i dalje voze na ljetnim gumama unatoč visokim kaznama.

Galerija


Veći pad temperatura i promjena vremena nikako neće ići na ruku vozačima. Za sigurnu vožnju - najvažnije je pripremiti automobil.

Vožnja zimi teška je i puna izazova: česta promjena uvjeta na cesti od vozača iziskuje stalnu prilagodbu, odgovarajuću zimsku opremu i ono najvažnije, puno smireniju vožnju. "Za najmanje 30 posto - što se gradskog prometa tiče - treba smanjiti brzinu, puno, puno sporije treba voziti nego inače", kaže Zvjezdana Horvat iz HAK-a.

Zimske gume na pogonskim kotačima i lanci u prtljažniku trebali bi biti vaša obvezna zimska oprema u automobilu, no ima i onih koji se i dalje voze na ljetnim gumama unatoč visokim kaznama - ako vas policija zaustavi kaznit će vas sa 700 kuna, a vaše vozilo isključit će iz prometa.

"Zimska oprema sama po sebi ne jamči sigurnu vožnju u zimskim uvjetima. Brzina je uvijek velik problem ako nije prilagođena, a posebice u takvim vremenskim uvjetima koji sami po sebi donose rizik", kaže Horvat.

Osim što motor morate antifrizom zaštititi od smrzavanja, bilo bi poželjno da tekućina za pranje stakala podnosi temperature i niže od -20 Celzijevih stupnjeva. "Mogu biti jako velike posljedice za motor, najčešće dolazi do smrzavanja rashladne tekućine. Možemo pričati o štetama od oko 5 tisuća kuna", veli Darko Šturlić Tupek, voditelj servisa.

Sve ovo vožnju zimi učinit će lakšom i jednostavnijom, no najvažnije je otpustiti papučicu gasa jer kombinacija brzine i najspremnijeg automobila može biti kobna.