Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VOZAČI, OPREZ!

Hrvatska se zabijelila, donosimo detaljnu prognozu za iduće dane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već je u ponedjeljak navečer u nekim područjima počela promjena vremena u smislu naoblačenja, ali i novih oborina, posebice dugoočekivanog snijega. Iz HAK-a savjetuju vozačima povećani oprez zbog zimskih uvjeta na cestama.

Preko naših krajeva premješta se hladna fronta, koja je donijela veliku promjenu vremena te dugoočekivani snijeg.

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, jutros u 7 sati najviše je snijega bilo u Ogulinu i Slunju, 25 odnosno 20 cm, a slijede Zavižan, Delnice i Gospić. U Zagrebu je na svim trima mjernim postajama izmjereno po centimetar snijega pa su tako stanovnici glavnoga grada jutro dočekali pod bijelim pokrivačem. Tijekom dana u Zagrebu će temperatura malo porasti pa se očekuje topljenje većeg dijela snijega.

Snijeg, mjestimice vrlo gust, padao je jutros u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obratno sve do 13 sati nije bilo slobodnog cestovnog pravca.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici i Karlovačkoj županiji, uključujući dionice autocesta: A1 Bosiljevo-Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, kao i staru cestu kroz Gorski kotar DC3 na dionici Kikovica-Zdihovo te DC1 Čeglje-Karlovac-Gračac-Knin.

Na Jadranu će nakon dugog niza lijepog i sunčanog i toplog vremena danas biti kiše i jake bure, a u unutrašnjosti Dalmacije i snijega! Sve u svemu - velika promjena u odnosu na protekle dane

Iako će u središnjoj Hrvatskoj biti oblačno sa susnježicom, a zatim i snijegom, oblaci će se vrlo brzo čistiti i premještati na istok tako da već od sredine dana očekujemo opet sunčano vrijeme. Najviša temepratura bit će od 0 do 3 stupnja.

I na istoku zemlje već poslijepodne bit će sunčana razdoblja uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar i temperaturu između 0 i 3 stupnja.

Osjetno hladnije

U gorju će snijeg padati samo ujutro, u drugom dijelu dana bit će pretežno sunčano, ali i dosta hladno uz umjeren sjeverac i temperaturu od minus 1 do najviše 2. Na Jadranu će prevladavati sunčano i jako vjetrovito uz jaku do olujnu buru.

Na južnom dijelu Hrvatske veći dio dana bit će oblačan i kišovit, na krajnjem jugu mogući su i grmljavinski pljuskovi. Puhat će umjerena do jaka bura, ali na krajnjem jugu slabo jugo.

Ako ste mislili da će sad nekoliko dana na kopnu padati snijeg, ništa od toga. Nakon ponedjeljka navečer i utorka ujutro slijedi nam opet nekoliko sunčanih dana, povremeno može još padati slab snijeg, ali nikakve značajne količine. Jedino će od četvrtka biti osjetno hladnije uz jak sjeverac.

Na Jadranu će sljedećih dana biti pretežno sunčano, no tamo će vrijeme kvariti olujna bura zbog koje će biti hladno već od četvrtka poslijepodne.

Cestari odlično odradili posao

Za Vijesti Nove TV u 14 sati iz Delinica se javio reporter Marko Balen. Istaknuo je kako se stanje normalizira te dodao kako je autocesta Rijeka - Zagreb nedavno ponovno otvorena za sav promet, kao i Dalmatina. Dvadesetak centimetara snijega u Gorskom kotaru nije bilo problem za cestare, ali imat će posla kasnije i noćas, zbog najavljenih niskih temperatura.

"Nakon ovog snijega očekuje se zahlađenje, niske temperature, tu ćemo raditi na preventivnom posipavanju kolnika da ne dođe do leđenja, tako da mi svakako imamo posla", kazao je Valentin Crljenko, voditelj tehničke jedinice Delnice.

"Mogli bismo reći da je ovo prvi ozbiljniji snijeg, srećom je pao u vrijeme kad je bio manji intenzitet prometa. Značajnijih problema nije bilo, kao ni ikakvih prometnih nesreća, osim nekoliko prometnih prekršaja koji su detektirani od strane policije i sankcionirani. Sve ostalo proteklo je u redu", kazao je Marinko Puškarić, načelnik delničke policijske postaje.

Iz HAK-a kažu da, iako ne bi trebalo biti novog snijega, vozači i dalje trebaju biti oprezni jer bi na nadvožnjacima moglo biti poledice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene