Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postaju bivši

ZAHTJEVI ZA MILANOVIĆEVOM OSTAVKOM 'Što čini majstora? 5 izbornih poraza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zorana Milanovića, ali i kompletno vodstvo stranke na ostavku je pozvao i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Ministri iz Vlade Zorana Milanovića uskoro će postati bivši. Tko će ih zamijeniti, iz Mosta i Domoljubne koalicije još ne otkrivaju, ali poručuju da će svaki novi ministar morati imati debele reference. A stižu i prvi zahtjevi za ostavkama. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar poslijepodne s domjenka u Vili Dalmacija pozvao je Zorana Milanovića i kompletno vodstvo stranke da, u skladu s demokratskim standardima, podnesu ostavke na funkcije, s obzirom na to da su izgubili izbore.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

Baldasar je na blagdanskom druženju s novinarima čestitao novom predsjedniku Sabora Željku Reineru te svima koji su glasovali za njega, protiv njega ili bili suzdržani.

'Mislim da je demokracija ipak ostvarila svoja prava. Isto tako se ne slažem s predsjednikom moje stranke koji je optužio drugu veliku stranku za neoustaštvo. To su teške riječi iako ga razumijem zašto je bio izrevoltiran, no takve su stvari u našoj državi opterećenoj gospodarskim problemima potpuno nepotrebne', rekao je Baldasar, dodajući da se ne možemo i ne smijemo dijeliti na takve načine.

Poručio je da se izbori mogu izgubiti, ali obraz ne smije. Zato, istaknuo je, ne može prihvatiti da pola jednoga grada, države ili njegovih susjeda netko naziva zločincima jer on i splitski SDP smatraju da to nije tako.

'Ima tu svega, ali mi moramo zajedno živjeti, zbog čega sve pozivam na demokratski dijalog. Običaj u politici je da ono vodstvo stranke koje ne uspije na izborima da ostavku, no to i ne znači da se nemaju pravo ponovno kandidirati. Nadam se da će se Vlada brzo formirati jer nam je to svima u interesu", rekao je Baldasar.

Na pitanje da komentira Reinerov prijedlog da se Hrvatski sabor nazove Hrvatskim državnim saborom, imenom koje se koristilo i u doba NDH, odgovorio je da s tim nije baš oduševljen jer može vući određene konotacije iako misli da nije riječ o tome.

Njegov zamjenik Goran Kovačević (HNS) rekao je u vezi s trenutačnim političkim stanjem u zemlji kako u pobjedi i porazu treba biti velik i priznati poraz te da svi zajedno, iako u oporbi, moraju željeti sve najbolje svojoj državi i biti korektiv novoj vlasti.

Milanović se vraća među zastupnike

A premijer u odlasku je potvrdio, vraća se natrag među zastupnike.

'Pa kako stvari sada stoje da', odgovorio je Milanović na pitanje ide li u oporbu. A hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a?

'Tu sam. Imam 49 godina i ako me stranka želi, služit ću joj, ali ja odgovaram članstvu stranke. mene je izabralo preko 20 tisuća članova stranke', odgovorio je Milanović. Na zastupničku stranu sabora preselit će se i ministri.

'S ovim iskustvom koje imam u ovih osam godina, 4 godine sabor, 4 godine vlada mislim da mogu još doprinijeti Hrvatskoj', rekao je Branko Grčić koji odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade.

'Ja ću u prvom redu biti saborski zastupnik', kaže Siniša Hajdaš Dončić.

'Neću napustit politiku jer mislim da sam dovoljno mlad još uvijek da nastavim radit', poručio je Ranko Ostojić.

Ministar obrazovanja Mornar kaže da se zadovoljan obavljenim poslom vraća natrag na fakultet.

'Nitko još nije nudio prema tome mislim da šanse za to nisu velike', odgovorio je Mornar na pitanje bi li se ponovno vratio u politiku da mu to netko ponudi.

Slijedi dogovor s mandatarom

Ni nakon konstituiranja sabora predsjednik Mosta ne želi otkriti hoće li biti član vlade i na kojoj poziciji. 'Što se tiče ambicija mislim da je svim ljudima jasno da se Most nikad nije trgao za fotelje i sada kada smo prepustili mjesto premijera mislim da je dovoljan pokazatelj da je nama stalo do promjena, a ne do pozicija, poručio je Božo Petrov.

Tvrdi da ne bježi od odgovornosti kako ga se proziva.

'Ne izbjegavam apsolutno ništa nego želim da se prvo definiraju koje su nam bitne, a nakon toga se može govoriti o bilo kakvim funkcijama', kaže Petrov. Predsjednik HDZ-a zna da više neće sjediti u zastupničkim klupama, već u novoj vladi.

'Vjerojatno hoću, ali dopustite da se dogovorimo da ne pričam sad na pamet', rekao je Karamarko.

Tko će na kojoj poziciji zamijeniti uskoro bivše ministre, dogovorit će se s mandatarom najavio je Božo Petrov, ali tek kada se Most i Domoljubna koalicija usuglase oko ključnih točaka koje se trebaju provesti u iduće 4 godine.

'Što čini majstora? 5 izbornih poraza u nizu.'

Na Facebooku se o promjenama na čelu SDP-a oglasila Aleksandra Kolarić.

'Što čini majstora? 5 izbornih poraza u nizu. Dragi SDP-ovci i SDP-ovke, želite li i dalje nastaviti utabanim stazama? Birajte ponovno Zorana Milanovića i njegove dečke. Želite drugačiji, vjerodostojan i snažan SDP? Birajte promjenu', napisala je.

Grbin o Milanovićevoj sudbini

O sudbini Zorana Milanovića za Dnevnik Nove TV govorio je Peđa Grbina.

'SDP je demokratska stranka, u vro kratkom roku nakon parlamentarnih izbora obvezni smo provesti unutastranačke izbore, svaki član se može kandidirati, mora skupiti potpise, a vidjet ćemo što će članovi odlučiti', rekao je Grbin i dodao da se Milanovića mora pitati hoće li se kandidirati. (Hina/D.Š./Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene