Nije rijetkost da učenici napadnu kolegu, profesoru priprijete nožem, a na domara bace stolicu. Zbog takvih je predložen novi Zakon o odgoju i obrazovanju. Prema njemu bi ravnatelj takve učenike mogao isključiti iz škole i do 15 dana.

Galerija


Krešimir Supanac, ravnatelj Osnovne škole Jure Kaštelan, kaže da imaju dva učenika koja su u dva dana fizički nasrnula na dva različita učenika. "Obavijestili smo policiju, Centar za socijalnu skrb i sad čekamo njihovu pomoć i njihovu reakciju. Mi ćemo sa naše strane izreći pedagoške mjere koje možemo", kaže Supanac. 

Vezani članci Učiteljica iz Texasa ''Nadrapali smo'': Učiteljica nestala iz poziva usred nastave preko interneta, reakcije klinaca su preslatke Minijaturna maska Županija tvrdi da nema veze s minijaturnim maskama, roditelji u šoku: "Ne mogu se ni povući iznad nosa. Smijali smo se, kaj ćemo"

Uskoro bi ravnatelji učenike koji rade takve i slične probleme mogli isključiti iz škole do 15 dana. Prema novom prijedlogu zakona mogućnosti žalbe na odluku ravnatelja ne bi bilo. O suspenziji bi se pismenim putem obavijestilo roditelje i Centar za socijalnu skrb.

Tu mjeru u sindikatu Preporod smatraju dobrom. "Suspenzija je u tim situacijama jedino razumno rješenje i ovo je jedno od rijetkih rješenja u izmjenama zakona za koje vjerujem da će imati sveopću podršku", kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Udaljavanje takvog učenika osigurava mir na satu, ali stručnjaci kažu da to ne rješava cijeli problem. Nužan je multidisciplinaran pristup, a roditelji su ključni.

"Važno je s tom djecom i s njihovim roditeljima raditi u tom periodu eventualne suspenzije iz škole ili, generalno, ne samo u tom periodu - vidjeti što nije u redu i kako se tom djetetu može pomoći", kaže psihologinja Marija Crnković.

Na pitanje treba li u Zakonu preciznije odrediti kad se može koristiti takva mjera, ministrica Blaženka Divjak odgovara: "Mislim da su učenici, učitelji i stručnjaci puno više od članaka i slova zakona i da tu stvarno mora postojati felksibilnost".

Prijedlog izmjena zakona je u javnoj raspravi do trećeg prosinca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr