Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najgore u dva grada

Stiže toplinski val: Uskoro ćemo se pržiti na visokim temperaturama, evo kako si možete olakšati

Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ)
Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ) Screenshot/DHMZ
Aktualno Galerija +0 Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ) Galerija 1/1 >>
Nakon kišnog vikenda, stiglo nam je zatopljenje, a od srijede nas čeka uglavnom pretežno sunčano vrijeme i jako vruće. Državni hidrometeorološki zavod već je objavio upozorenje za toplinski val.

Još početkom ovog tjedna, prije svega u kopnenom dijelu, moguća je kiša ili kakav kraći pljusak. Od sredine tjedna vrijeme će biti sve stabilnije i sve više vruće pa za taj dio tjedna već stoji i upozorenje na toplinski val.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka Ilustracija vjetrovito i oblačno DHMZ upalio alarme, vrijeme je opasno: "Budite spremni na poremećaje"

Ponedjeljak će Jadranu biti većinom sunčan, a u unutrašnjosti će biti dijelom sunčano, a dijelom će sunce sklanjati oblaci iz kojih još može biti i nešto kiše. Puhat će slab do umjeren sjeverac, na Jadranu umjerena i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Temperatura će se u unutrašnjosti u ponedjeljak penjati i do 28 stupnjeva Celzijevih.

U utorak će u unutrašnjosti biti još djelomice sunčano, a od srijede vrijeme će biti sve stabilnije i sve više vruće. I na Jadranu će u novom tjednu biti sunčano, vrlo toplo i vruće. Puhat će bura i sjeverozapadnjak, a temperatura će sve lakše prelaziti 30 te mjestimice dosezati i 35 stupnjeva. DHMZ je za taj vrući drugi dio tjedna već objavio i upozorenje na toplinski val.

U četvrtak se velika opasnost od toplinskog vala očekuje u Zagrebu i Rijeci, pa je DHMZ za ta dva grada objavio narančasto upozorenje.

Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ) Upozorenje DHMZ-a (Foto: Screenshot/DHMZ) Foto: Screenshot/DHMZ

Toplinski valovi mogu biti vrlo opasni, a DHMZ je objavio niz preventivnih mjera koje bi bilo dobro imati na umu kako bi si olakšali nadolazeće vruće dane i zaštitili od velikih vrućina.

Rashladite svoj dom

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu i osobe starije od 60 godina te za one koji pate od kroničnih zdravstvenih problema.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja. Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce. Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Također, možete se zamotati u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.

Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.
Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo. Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene