Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Stipić:

'Neuspjeh štrajka je 'pirova pobjeda' premijera Milanovića. Štrajk nosi njegov potpis'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Željko Stipić izvijestio je u srijedu kako se od 7. do 13. listopada provodi referendum na kojem će se više od 8000 članova tog sindikata očitovati o njegovoj ostavci na dužnost čelnika tog sindikata koju je ponudio zbog neuspjeha nedavnog štrajka koji nosi "Milanovićev potpis".

"Odluku da sindikat 'Preporod' uđe u ovaj štrajk donijelo je naše članstvo i smatram poštenim sada ih pitati u kojoj sam mjeri ponajprije ja kao predsjednik odgovoran, pa smo danas diljem Hrvatske proslijedili listiće na kojima će se naši članovi do 13. listopada pojedinačno i tajno izjasniti o mojoj ponuđenoj ostavci", rekao je Stipić na konferenciji za novinare u Splitu.

Članovi sindikata uz to su dobili i pismo u kojem se analizira neuspjeh nedavnog štrajka kojim se nije postiglo povećanje plaća od četiri posto za zaposlene u obrazovanju i znanosti, izvijestio je Stipić te upozorio da su posljedice neuspjeha tog štrjaka 200.000 izgubljenih sati nastave koje će trebati nadoknaditi.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Ponovio je da će odustati od kandidature za predsjednika "Preporoda" na skupštini tog sindikata koja će se održati od 23. do 25. listopada u Novom Vinodolskom ako na referendumu bude prihvaćena njegova ostavka, a kandidaturu za predsjednika će prihvatiti ako se na referendumu odbije njegova ostavka.

'Loše organiziran štrajk': Željko Stipić podnio ostavku


"Posljedice neuspjelog štrajka su najmanje 200.000 izgubljenih sati nastave u vrijeme štrajka koje treba nadoknaditi tako da svi oni koji budu odrađivali nadoknadu tih sati imaju pravo postaviti pitanja jesmo li na pravi način i u pravo vrijeme ušli u štrajk i jesmo li imali izlaznu strategiju", poručio je Stipić.

Po njegovu tumačenju, neuspjeh štrajka je 'pirova pobjeda' premijera Milanovića te štrajk nosi njegov potpis. Na novinarsko pitanje na što misli kada kaže da je riječ o 'Milanovićevu potpisu', Stipić je odgovorio kako je mislio "na ponudu s kojom je Milanović išao prema sindikatima, a koja je bila ponižavajuća za sindikate".

"Milanović kaže da mu je žao, a zadnje što mi treba je sućut Zorana Milanovića, ne daj Bože da ikad spadnem na to", istaknuo je Stipić. Podsjetio je kako je prilikom dolaska na vlast Kukuriku koalicija svojim "Planom 21" obećala da će popraviti materijalni položaj učitelja i nastavnika, ali sada je, ocijenio je, taj položaj učitelja i nastavnika lošiji nego prije četiri godine.

Preporod smatra neuspješnom politiku Milanovićeve Vlade

"To diskreditira Milanovića kao premijera, stranku koju vodi i Vladu kojoj je na čelu, a mi u 'Preporodu' smatramo neuspješnom politiku Milanovićeve Vlade", dodao je Stipić.

Objasnio je kako se sindikat "Preporod" odvojio od drugih sindikata koji su sudjelovali u organizaciji štrajka u obrazovanju i znanosti onog trenutka kad su čelnici tih sindikata nakon završetka štrajka rekli da su s njim uspjeli.

"Mi u 'Preporodu' nismo mogli neuspjeh držati uspjehom", dodao je.

Stipić se osvrnuo i na izjave predsjednika Velikog vijeća Nezavisnkog sindikata znanosti i obrazovanja Vilima Ribića u kojima ga kritizira.

"Ribić mene proziva kao nekoga tko nanosi štetu sindikatima. On bi se morao prisjetiti da je 2014. godine sudjelovao u akciji koju je vodio sindikat 'Preporod', a sada se hvali tom akcijom kao jednim od svojih najvećih postignuća u karijeri. Znači, Ribić je malo posvađan s činjenicama jer - kako je mogao sudjelovati u akciji nekoga tko razbija sindikalni pokret. Ribić bi mogao nešto naučiti iz rečenice - čega se pametan stidi, onaj drugi se ponosi", poručio je Stipić.

U vezi s izjavama predsjednika Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimira Mihalineca nakon štrajka, Stipić je rekao kako smatra da je on bio najiskreniji.
"Mihalinec je rekao jednu istinu kada je apostrofirao reprezentativnost da oni (drugi sindikati sudionici nedavnog štrajka) ne žele sindikatu 'Preporodu' priznati reprezentativnost čak ako je to uvjet da zajedno s njim sudjeluju u štrajku", rekao je Stipić.

Po njegovu tumačenju, nedavnim urušavanjem štrajka sindikati su pokazali svoju nemoć, a buduća vlast, kako je rekao, "bila ona Karamarkova ili Milanovićeva, računat će s time jer će znati koliko mi možemo". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene