Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava poslastica

Stigle skupocjene Rembrandtove grafike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dvije godine iz Zemaljskog muzeja u Grazu u Zagreb stižu grafike najpoznatijeg nizozemskog slikara Rembrandta. Spektakularna izložba otvorit će se 9. prosinca a trajat će sve do sredine veljače.

Njihovo postavljanje po muzeju započelo je otvaranjem prave škrinje s blagom teške samo nekoliko kilograma, a vrijedne nekoliko milijuna. Zbog strogih pravila, na otvorenju su predstavljene tek dvije grafike Rembrandtovih autoportreta. Do 9. prosinca bit će postavljena ukupno 103 djela. A sva će dijela biti posebno čuvana.

Pročitajte i ovo Bor na Trgu bana Jelačića bogat program i noviteti U Zagrebu sve spremno za otvaranje Adventa: Pogledajte što nas sve čeka na omiljenom božićnom sajmu Slika nije dostupna Zagrepčani jedva dočekali VIDEO: Napokon otvoren Muzej suvremene umjetnosti!

'Posjetitelji uzrokuju porast temperature i vlage koja nastaje disanjem, a papir se tada pomiče i širi, te dobiva strukturu, što je veoma loše. Ako ima previše svjetla, slike blijede, zato prostorija u kojoj se prikazuju mora biti vrlo tamna', rekao je iz Zemaljskog muzeja u Grazu Paul Bernhard Eipper.

U izlošcima će zato uživati strogo kontroliran broj ljudi, u isto vrijeme u prostoru će moći biti oko stotinjak osoba, pa su rezervacije već odavno počele. Zbog skromnog svjetla, ali i veličine orginalna, za publiku su napravljeni uvećani prikazi.

Grafike stare i više od 350 godina bit će izložene tri mjeseca. Nakon toga im slijedi dvogodišnji odmor i povratak u onaj isti crvenu kovčeg na tamno i skrovito mjesto u zemaljskom muzeju u Grazu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene