Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Od utorka su na snazi nove cijene goriva - benzin je jeftiniji za 11, a dizel za dvije lipe. Znate li koliko litara goriva može priuštiti prosječna hrvatska plaća, a koliko u nekim drugim zemljama?


Vlada je u subotu donijela novu uredbu, kojom su se dodatno snizile cijene goriva. Prema novim cijenama litra benzina košta 11,19 kuna, dok je za litru dizela potrebno izdvojiti 12,12 kuna. Međutim, usporedno s drugim zemljama, znate li koliko litara benzina možete kupiti prosječnom hrvatskom plaćom?

Na vrhu tog popisa nalaze se Amerikanci, koji si prosječnom plaćom mogu priuštiti 3080 litara benzina. Slijede ih Švicarska i Luksemburg, koji mogu kupiti 2672 i 2388 litara.

Ilustracija Koliko goriva može priuštiti prosječna plaća (Foto: Marko Picek/Pixsell)

Hrvati se nalaze pri dnu tog popisa, budući da prosječnom hrvatskom plaćom možemo kupiti samo 549 litara benzina. Ispod nas se nalaze Litva, Latvija, Slovačka, Mađarska, Turska, Rumunjska i Bugarska.

Damir Vanđelić, bivši član Nadzornog odbora Ine Ina već zaradila gotovo milijardu kuna više nego u istom razdoblju lani. Vanđelić zna što bi s tim viškom: "To treba dati građanima"

Ovi podaci pokazuju da Amerikanci s prosječnom plaćom mogu kupiti 8 puta više benzina od Bugara, i gotovo 6 puta više benzina od Hrvata. Od zemalja u kojima su cijene goriva značajnije utjecale na životni standard, Hrvati mogu kupiti gotovo dvostruko više goriva od Bugara.

Niže cijene osnovnih i premium goriva

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je 11.19 kuna.

Promijenila se i cijena osnovnog eurodizela, koji na postajama od danas stoji 12.12 kuna, a za lipu je niža i cijena plavog dizela, koja iznosi 8.49 kuna po litri.

Uz osnovni eurosuper 95 i eurodizel, od jutros su ponovno niže i cijene nekih derivata s dodanim multifunkcionalnim aditivima i tzv. premium goriva. Tako Ina od utorka za litru goriva eurosupera 100 sada traži 13.06 kuna, a bio je na 13.17 kuna.

Inin eurosuper 95 class plus od danas se prodaje po 12.55 kuna po litri, a eurodizel class plus po 14.25 kuna. Crodux za eurosuper 100 traži 13.36 kuna, kao i prošloga tjedna, a tako je i za Petrolov Q Max eurosuper 100.

Cigareta na benzinskoj Mozak na pašu: Rus zapalio cigaretu dok je točio gorivo pa ostao u čudu kad se sve zapalilo

Na Tifonu, pak, litra eurosupera 100 stoji 13.39 kuna ili 10 lipa manje nego dosad. Kod Tifona eurodizel premium stoji 14.69 kuna, kao i dosad, a nije mijenjana ni cijena Croduxovog eurodizel MaxPowera, koji se prodaje po 14.48 kuna, kao ni Petrolova Q Max eurodizela, koji se također prodaje po 14.48 kuna.

Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

Na naftnim tržištima cijene barela nafte klize jer potencijalno izbijanje recesije u globalnom gospodarstvu smanjuje izglede za potražnju.

Tako se jutros barelom nafte Brent na londonskoj burzi trguje po 1 posto nižoj cijeni od 94 dolara, nakon što su se u ponedjeljak cijene već spustile na najnižu razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Istodobno, barel WTI-ja na američkom tržištu pojeftinio je 0.7 posto, na 88.8 dolara za barel.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju