Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla promjena vremena

Zbog bure A6 otvorena samo za osobna vozila, kamioni s prikolicama ne mogu prema Rijeci: Pogledajte dokad se očekuju teškoće

Snijeg ispred tunela Vršek na autocesti A6 (Foto: screenshot/HAK)
Snijeg ispred tunela Vršek na autocesti A6 (Foto: screenshot/HAK) screenshot/HAK
Aktualno Galerija Crveno upozorenje za Velebitski kanal (Foto: Meteoalarm.eu) Crveno upozorenje za Velebitski kanal (Foto: Meteoalarm.eu) Foto: Meteoalarm.eu +0 Snijeg ispred tunela Vršek na autocesti A6 (Foto: screenshot/HAK) Galerija 1/2 >>
Snijeg koji pada u većem dijelu zemlje najviše problema stvara vozačima, a najviše teškoća imaju teretna vozila jer su neke dionice cesta za njih zatvorene pa moraju obilaznim pravcima. Uz snijeg, probleme stvara i bura. HAC je poslao upozorenje vozačima neka ne pretječu ralice. A i iz HAK-a stiže upozorenje na maksimalan oprez. Valja voziti sporije, bez naglih kočenja i trzaja upravljačem te na put ne kretati bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila.

Pročitajte i ovo Motocikl - 1 Najranjiviji u prometu "To je kao odlazak po drugo mišljenje kod doktora": Veliki odaziv vozača motocikala Kolona vozila na A1 Nesreće i radovi Na autocesti kod Kutine izgorio auto: Ogromne gužve na autocesti A1 prema moru

Na autocesti A7 Draga-Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

"Bilo je dosta problema, dosta vozila koja su izletjela s ceste, s autoceste. Poledica je, puno je snijega, nisu sve ceste potpuno očišćene od snijega, tako da valja vrlo oprezno i vrlo strpljivo voziti po ovim uvjetima", rekao je Andrej Prosoli iz HAK-a. 

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za teretna vozila s priključnim vozilom između između Rijeke i unutrašnjosti te obrnuto, a prema Dalmaciji teretna vozila s priključnim vozilom mogu prometovati autocestom A1.

Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Pasjak-Permani zabrana je prometa za sva teretna vozila, zbog snijega.

U prekidu su katamaranske linije Pula-Zadar i Mali Lošinj-Cres-Rijeka.
Trajekt na liniji Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje u povratnom putovanju plovi bez pristajanja u luku Kaprije.

Trajekti, ostali katamarani i brodovi zasada plove prema redu plovidbe.

 

Otežan promet kroz gorje

Na upit DNEVNIK.hr-a iz HAK-a su odgovorili da zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta koji će obilježiti današnji dan, a sukladno vremenskoj prognozi, do subote u poslijepodnevnim satima očekuju otežan promet kroz gorske krajeve zbog snijega, a u podvelebitskom području zbog bure.

"Prije polaska na put svakako savjetujemo da se provjeri stanje na prometnicama, a ako se vozač odluči krenuti na put, ne savjetujemo da kreće bez zimske opreme. U podvelebitskom području očekujemo da će biti ograničenja za pojedine skupine vozila", poručili su iz HAK-a.

Vezano za tradicionalni skijaški tjedan koji je u Hrvatskoj završio s početkom škole, iz HAK-a poručuju kako ne očekuju veće probleme na graničnim prijelazima.
 

Ujutro kišno i oblačno

Iz DHMZ-a za petak prognoziraju pretežno oblačno s kišom, na Jadranu ponegdje obilnijom praćenom grmljavinom, u gorju snijeg uz stvaranje i debljeg snježnog pokrivača, s padom temperature susnježice i snijega bit će i u nizinama središnje Hrvatske te mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije i podno Velebita.

Za područje Velebitskog kanala izdan je crveni alarm.

Snijeg ispred tunela Vršek na autocesti A6 (Foto: screenshot/HAK) Crveno upozorenje za Velebitski kanal (Foto: Meteoalarm.eu) Foto: Meteoalarm.eu

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja", pojašnjava upozorenje Meteoalarm.

Kratka, ali značajna promjena

Kako je u prognozi za petak istaknula meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac, ova promjena vremena bit će stvarno brzopotezna – već sredinom dana snijeg će prestati padati i počet će se razvedravati, i to najprije na sjeverozapadu. Snijeg će i u nizinama stvoriti tanji snježni pokrivač, a velika promjena bit će i temperatura.

Na istoku zemlje oblačno i kišovito, a u zapadnoj Slavoniji bit će povremeno i snijega ili susnježice. Bit će hladnije, osobito navečer.

U Istri će biti oblačno i kišovito, kao i na Jadranu, gdje će povremeno biti i snijega na obali, najviše zbog jake bure s olujnim udarima. Kasno poslijepodne očekuje se razvedravanje i prestanak kiše. U gorju će se stvarati deblji snježni pokrivač uz sjeverni vjetar.

I na jugu će u petak biti promjenjivo uz grmljavinske pljuskove i veći dio dana još jako jugo. Na sjevernom dijelu poslijepodne će okrenuti na jaku buru.

Sljedećih dana bit će oblačno i hladno, povremenog slabog snijega za vikend će biti u gorju i u Slavoniji, a u ponedjeljak i u ostalim krajevima.

Na Jadranu će biti promjenjivo i vjetrovito, kiše i grmljavine bit će još u subotu na južnom dijelu. U ponedjeljak slijedi novo naoblačenje s kišom i jakom burom.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene