Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće 'prava' potrošnja na grijanje

Stigla prava zima! Kako uštedjeti na grijanju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zima je napokon stigla. Veći dio Hrvatske od noćas je u temperaturnom minusu. Najniža temperatura, minus 14 stupnjeva, izmjerena je u Crnom Lugu. Evo koliko smo do sada potrošili na grijanje, ali i kako se može uštedjeti.

Komunalni radnik Ilija Totić iz Otočca posao mora obavljati i na minus 13 stupnjeva. 'Iz Đakova smo i radimo ovdje. Jako je hladno, hladnije nego u Đakovu', kaže Totić.

Pročitajte i ovo Voda u Zagrebu - 1 Problemi tijekom rekonstrukcije Dio Zagreba će tjednima biti bez tople vode, građani bijesni Dio Zagreba nema toplu vodu - 5 HEP moli za strpljenje Tisuće Zagrepčana ogorčeni bez tople vode, poznato i koliko dugo će trajati radovi: "Imamo vježbe disanja kad se krenemo tuširati"

U Splitu ni niska 2 stupnja nisu zadržala Splićane dalje od tradicionalne kave na Rivi. 'Prvih 15 dana ovog mjeseca potrošnja je bila nešto niža u odnosu za isto razdoblje prošle godine, sad ovaj tjedan očekujemo da će biti porast u odnosu na prošli tjedan i to za nekih 6 %', kaže Mirela Klanac iz HEP-a.

Slično je i s plinom - trenutačna potrošnja je oko dva milijuna kubika, što je upola manje nego u hladnijim zimama. 'U hladnim zimama, kad je recimo temperatura negdje ispod nule, ili debelo ispod nule, dnevna potrošnja količine plina je preko 4 milijuna', kaže Davor Šestan iz Gradske plinare Zagreb.

Štedljiva zima mogla bi takva i ostati uz nekoliko savjeta. 'Prvo i osnovno zlatno pravilo i najveća ušteda ujedno i sigurnost je održavanje trošila', kaže Šestan. Prostorije u kojima ne boravite držite za koji stupanj hladnijima, a veliku ulogu ima i izolacija na prozorima i vratima.

'Najoptimalniji put je konstantno grijanje, s prilagođenom temperaturom', dodaje Šestan. Toplije se odjenite, a termostat postupno snižavajte za jedan stupanj. Nećete osjetiti veliku razliku na koži, ali biste mogli na računu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene