Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je jutros na Brijune gdje će se tijekom prijepodneva zajedno s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem susresti s haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.


Del Ponte je jučer na Brijunima sudjelovala u radu regionalne konferencije državnih odvjetnika posvećenoj pitanjima kaznenog progona počinitelja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Vezani članci Slika nije dostupna Sastanak Sanadera, Mesića, Bebića i čelnika stranaka zbog Slovenije Slika nije dostupna 'Volio bih da Slovenija iz ovoga izvuče pouku'

Premijer Sanader je po dolasku u Fažanu novinarima izjavio kako će s haškom tužiteljicom načelno razgovarati o odnosima te o suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY). Po njegovim riječima, on će ponoviti ono što je prije par dana kazao pred hrvatskom javnošću o tome kako će Vlada dati potrebna jamstva ukoliko ih zatraži obrana generala Ante Gotovine kako bi se general pustio na privremenu slobodu iz pritvora Haškog suda.

"Haškoj tužiteljici još jednom ću iznijeti stav Vlade da će, ukoliko obrana generala Gotovine zatraži puštanje na slobodu do početka procesa, hrvatska Vlada dati jamstva za taj plan. To ću još jednom ponoviti tužiteljici Del Ponte iako, naravno, o tome ne odlučuje niti ona niti Vlada već sudsko vijeće", istaknuo je Sanader.

Govoreći o najavljenom odlasku Del Ponte s dužnosti glavne haške tužiteljice, Sanader je kazao kako ne zna radi li se o njezinom oproštajnom posjetu Hrvatskoj jer, kako je rekao, "izgleda da će joj se mandat produžiti još nekoliko mjeseci".

"Bez obzira na to i bez obzira tko bio glavni tužitelj u Haškom
tribunalu postoji ustavna obveza u Hrvatskoj odnosno obveza po ustavnom zakonu na suradnju. Ujedno postoji i činjenica da smo se svi u Hrvatskoj opredijelili za funkcioniranje pravne države", kazao je Sanader, dodavši kako to znači da ukoliko je "netko optužen, on mora izaći i iznijeti svoje argumente".

"Mi polazimo od pretpostavke nevinosti i u tom smislu Hrvatska će surađivati. No, ponavljam, niti tužiteljstvo niti bilo tko drugi može govoriti što je bilo i donijeti konačni pravorijek u sudskom procesu jer to može isključivo sudsko vijeće", naglasio je premijer Sanader. Dodao je da kada je riječ o istini o Domovinskom ratu svi znaju da je Hrvatska bila žrtva agresije, da je bila napadnuta, da se obranila i da je pobijedila u tom nametnutom ratu.

"Na to smo iznimno ponosni. Mi nemamo nikakvog kompleksa pred bilo kime i pred cijelim svijetom jer hrvatsku povijest neće pisati nitko drugi nego mi sami", kazao je Sanader.

Haška tužiteljica je u četvrtak, obračajući se sudionicima
konferencije na Brijunima istaknula dobre rezultate u suradnji ICTY-a i državnih odvjetništava zemalja regije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju