Davor Ivo Stier (Foto: Jurica Galoic/Pixsell)
Davor Ivo Stier (Foto: Jurica Galoic/Pixsell)

U Vladi je danas održan sastanak povodom uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju.


Sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem su  između ostalih prisustvovali i ministri Davor Ivo Stier i Damir Krstičević.

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier obratio se javnosti vezano za uhićenja desetorice pripadnika HVO-a.

"Već će se sutra na sjednici vlade donijeti formalna odluka o ponovnom pokretanju savjeta za suradnju sa međunarodnim sudovima. Važno je da sve nadležne insitucije u hrvatskoj državi budu koordinirane, isto tako je važno da se rasvijetli i da se ustavnove sve činjenice u suradnji institucija RH sa drugim institucijama susjednih država kada je u pitanju kolanje, odnosno uvid u klasificiranu dokumentaciju koja se dogodila prije stupanja na dužnost ove hrvatske vlade. Koordiniramo sada s našim saveznicima u NATO i EU buduće korake. U politici prema BIH a na temelju naše politike potpore euroatlantskog puta BIH osiguranja ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda pa tako i hrvatskog naroda", kazao je Stier.

Poručio je kako bez Hrvata u BiH nema niti BiH niti europskog puta BiH.

"Isto tako je jasno da bi bez europskog puta BIH ugrožen bio i opstanak Hrvata u BiH. Svaki zločin mora biti kažnjen, ali isto tako se pravosuđe ne smije ispolitizirati. Da nema mjesta za manipulaciju sa pravosuđem", kazao je Stier.

Višesatnom sastanku prisustvovali su i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te ministar pravosuđa Ante Šprlje koji nisu davali izjave.

Orepić, Cvitan i Šprlje tek su kratko poručili kako će se o zaključcima sa sastanka očitovati na sjednici Vlade.