Policija još uvijek intenzivno traga za krijumčarem koji je, nakon što je krijumčareći 11 migranata sletio u Kupu, pobjegao u minski sumnjivo područje. Traže ga svi rodovi policije uz pomoć dronova i termovizijskih kamera.

Galerija


''Policija češlja svaki korak ne bi li ušli u trag krijumčaru. Šuma u koju je pobjegao u potpunosti je u blokadi. U potrazi sudjeluju svi rodovi policije, od temeljne do interventne. Stigli su i pripadnici specijalne policije koji uz pomoć dronova i termovizijskih kamera pretražuju nepristupačno i minski sumnjivo područje. Jutros i jučer područje je pretraživao policijski helikopter. Policija intenzivno radi i na kriminalističkom istraživanju, ne bi li se utvrdio je li krijumčar koji je u smrt odveo jednu ženu osim tri uhićena pomagača imao u Hrvatskoj još kojeg u Hrvatskoj'', javio je reporter Domagoj Mikić iz Pokupske Slatine.

Policajci su tik uz minski sumnjivo područje, tamo je, nakon što je sletio u Kupu, pobjegao krijumčar migranata.

"Naravno da policijske službenike ne šaljemo u minski sumnjiva područja, ali smo sve naše ophodnje, tehničku opremu i helikopter stavili u funkciju da bi mogli nadzirati mjesta gdje se izlazi iz tih minski sumnjivih područja“, kažu u Graničnoj policiji.

Krijumčar je iza sebe ostavio kombi koji tone i u njemu 11 migranata. Dvojica policajaca uspjela su spasiti njih 10, no jedna žena je preminula. Četvero male djece zbrinuto je u bolnici.

Spašeni tražili azil

Pedijatrica Ivana Lerotić Marić kaže da su djeca okupana i da je njihovo opće stanje danas dobro. "Ponovljeni nalazi su dobri i tijekom dana će biti otpušteni na daljnje zbrinjavanje“, kaže Lerotić Marić. Djeca će biti zbrinuta u zagrebačkom prihvatilištu.

Svih 10 spašenih osoba zatražilo je azil.

U prvih sedam mjeseci 2018. bilo ih je 260 evidentiranih krijumčara ljudi, a ove godine dosad njih 505. Među njima 152 hrvatska državljana.

Jedna od krijumčarskih ruta je i kroz Pokupsko. „Na to područje vrlo skoro stižu mobilne termovizije velikog dometa, ubrzo će se realizirati projekt nadzora iz zraka dakle dronova, dakle, tehnička oprema svako malo stiže“, kaže Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu.

Krijumčar profesionalac ili oportunist?

Alenko Vrđuka, voditelj službe za granicu PU sisačko-moslavačke rekao je kako se za bjeguncem još uvijek traga. "Od jučer, od kada se to dogodilo, mi smo poduzeli sve mjere kako bi tu osobu pronašli. Uveli smo i dodatne snage. Postupamo kao da je na ovom području, ali uzimamo i u obzir mogućnost da je napustio ovo područje, tako da se poduzimaju radnje i u tom smjeru". 

Vrđuka napominje kako se radi o minski sumnjivom području te kako je osoba pobjegla u minsko polje. "Ključno u cijelom događaju je to što se sve dogodilo u minski sumnjivom području. Cijeli taj dio je okružen minama i osoba je pobjegla u minsko polje i samim tim onemogućila policiji praćenje. Okružili smo cijelo područje, minirano područje, poduzimomo sve mjere, podigli smo helikoptere, uključili smo specijalnu i interventnu policiju, krim policija poduzima svoje mjere, analitičke metode....“

No, policija ne može biti sigurna je li se on još uvijek nalazi na ovom području ili je pobjegla, postupaju kao da je još uvijek tamo, a nemaju niti informaciju da li ima oružje. Ipak, Vrđuka ističe kako osobe koje žive u blizini nemaju razloga za brigu.

"Nema razloga za brigu. Osoba je sve svoje stvari ostavila na mjestu bjega, on je isto tako bježao, mi oružje nismo pronašli, vjerujemo da ga ni nema", ističe. 

Policija za sada ne zna je li riječ o profesionalcu. "Radi li se o profesionalcu ili oportunistu, mi nismo sigurni. U ovoj situaciji, to je za kriminalce vrlo unosan posao. Sve više ljudi se uključuje u te aktivnosti. No, nisu baš uvijek uspješni. Policija je uvijek aktivna“.

Odgovorio je i na pitanje kako su migranti uspjeli prijeći granicu. "Mi u principu glavninu problematike rješavamo na graničnoj crti. Problematiku dobro rješavamo, no nekad nam se dogodi da jedna grupe prođe. Tako je bilo i u ovom slučaju i mi smo svjesni toga. Naše snage su jučer bile na mjestu događaja, uočile sumnjivo vozilo i pratile vozilo s namjerom da ga zaustave i dobile potvrdu da se radi o krijumčarenju“, rekao je.