Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alein Khan, stečajni upravitelj Remontnog brodogradilišta Naute Lamjane poslao je prijedlog državi da plati odštetu od 17,4 milijuna eura za zemljište koje je država prije nekoliko godina izvlastila.


Stečajni upravitelj Remontnog brodogradilišta Naute Lamjane iz Kali, na otoku Ugljanu, Alein Khan poslao je prijedlog državi da plati odštetu od 17,4 milijuna eura za zemljište koje je država prije nekoliko godina izvlastila na temelju izmjena Zakona o pomorskom dobru te proglasila pomorskim dobrom.

Radnici Nauta Lamjane: 'Krediti su dizani po principu kraljevića Marka - pola pije, pola šarcu daje'

Vezani članci Uljanik, ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Privremeni stečajni upravitelja Uljanika: "Ispunjena su oba razloga za otvaranje stečaja" Arhiva, suđenje za Fimi mediju (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Stečajni upravitelj unovčio bi imovinu Fimi medije: Ovo je ostalo od tvrtke koja je punila crni fond HDZ-a

Budući da je država oduzela nekretnine Naute Lamjane na kojima se obavlja djelatnost brodogradnje za korist pomorskoga dobra Khan ističe kako je njegov prijedlog pravno utemeljen.

'Mi plaćamo koncesiju, a budući da nije proveden redoviti postupak izvlaštenja, Nauta Lamjana ima pravo na naknadu za oduzetu imovinu. Zato je prijedlog utemeljen, a na koji način će se država odazvati - to je pitanje njihovih razmatranja', rekao je Khan. Kako je istaknuo, njegov je prijedlog da se država uključi u stečajni plan, dakle da preuzme određene obveze prema vjerovnicima.

'Naime, traženi iznos od 17 milijuna eura (oko 130 milijuna kuna) premašuje obveze prema vjerovnicima, koje su oko 71 milijun kuna", dodao je Khan.

Nakon sastanka u Državnom odvjetništvo: Istraga 'Naute Lamjane' u tijeku

Na pitanje ima li sličnih primjera da je država dala odštetu nekom brodogradilišu za oduzeto zemljište, Khan je odgovorio kako je država isplatila odštetu riječkome "3. maju", koji je dobio 2,7 milijarda kuna.

Prijedlog je poslan Županijskome državnom odvjetništvu u Zadru.

"Pozivam županijskoga državnog odvjetnika u Zadru Ivana Galovića da se aktivno uključi i podupre ovaj prijedlog Naute Lamjane. Predali smo zahtjev za mirno rješenje spora i oni u roku od tri mjeseca moraju odgovoriti", rekao je Khan, dodajući da u samom prijedlogu stoji zahtjev za odštetu za oduzeto zemljište u iznosu od 17,4 milijuna kuna.

"Pozivam i sve vjerovnike da podupru ovaj prijedlog jer je to način očuvanja djelatnosti i nastavka proizvodnje i vračanje prava radnicima. Vjerujem da će i naši partneri iz sindikata poduprijeti ovaj prijedlog", dodao je Khan.

U Nauti Lamjani trenutačno radi 20 radnika koji čiste stare olupine i zapuštene brodove jer, kako je rekao Khan, u ovo vrijeme nema previše posla na njihovu remontu. Dodao je da na jesen očekuje nove poslove koji bi trebali osigurati opstanak tvrtke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju