Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborsko povjerenstvo za sukob interesa izgleda nema sreće. I prije nego Sabor odabere članove novog, navodno nepolitičkog tijela, njega potresa skandal. Oporba i GONG upozoravaju - članove bira vlast i sve su samo ne profesionalci.


Zaviriti u imovinu svakog saborskog zastupnika, pozvati na opoziv državnog vrha, itd. Sve su to ovlasti koje će imati novi članovi povjerenstva za sukob interesa. 'Bitno da sjede stručni ljudi s moralnim integritetom koji razumiju sukob interesa, a meni se čini da će to biti duboko politizirano tijelo idućih 5 godina', kazao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Vezani članci Referendum, glasanje / Ilustracija Elektronsko glasanje u Hrvatskoj: Je li napokon došao kraj ubacivanju listića u kutije? Tomislav Tomašević slikao se sa članicama Biračkog odbora Nisu mogle izdržati? Tri članice biračkog odbora fotografirale se s Tomaševićem nakon glasanja, reagirao DIP

12 odabranih u uži krug zadovoljavaju uvjete natječaja i zakona, no mnogi sumnjaju da osobe koje godinama rade u saborskim službama uistinu nisu vezane za neku političku opciju. 'Mislim da u Hrvatskoj imamo boljih stručnjaka i čini mi se da postoji dogovor s nekim političkim strukturama da se te osobe prijave', dodao je Zelić.

Na popisu je i supruga saborskog šefa straže. 'Tko će biti izabran treba ostaviti razgovoru i sigurnosnim provjerama i sjednici Sabora. To mora ići na plenarnu sjednicu i još se greške stignu ispraviti, a ja za ovu ne znam', kazao je saborski zastupnik HDZ-a Josip Salapić.

'HDZ osniva tijelo koje je potpuno pod njegovom kontrolom. Zadaća će biti da spriječe istrage nad HDZ-om i da kompromitiraju opoziciju', kazao jesaborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić.

Povjerenstvo i zakon skrojeni su za Europu tvrdi vlast, a oporba i struka se ne slažu. 'Oni će biti birani od strane vladajućih i nesumnjivo će biti izabrane osobe koje odgovaraju trenutačnoj vladajućoj garnituri', drže u GONG-u.

SDP pak, čeka izbore. 'Kad dođemo na vlast promjenit ćemo taj zakon i uvesti u zemlju reda', dodao je Stazić.

'Ma široko im polje, neka mijenjaju ako uspiju. Ja mislim da je ovaj zakon dobar. On je nacionalni interes za hrvatski ulazak u EU', ne slaže se Salapić.

Za pet radnih mjesta plaćenih od 14 do 16 tisuća kuna javilo se dvadesetak ljudi. Zanimljivo kako uvjete nije zadovoljio borac protiv korupcije Zorislav Antun Petrović.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju