Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje i korupcija

State Department o ljudskim pravima u Hrvatskoj: Najviše diskriminirani Srbi i Romi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nije dobila dobre ocjene ni po pitanju korupcije i pravosuđa, a zamjera joj se i javno pokazivanje profašističkih osjećaja.

U mnogim zemljama vlasti sve češće nasilno guše mirne prosvjede i progone homoseksualce, izražava State Deprartment zabrinutost u godišnjem izvještaju i nabraja Siriju, Ukrajinu, Tursku, Vijetnam i Egipat dok za Hrvatsku kao najveći problem vidi društvenu diskriminaciju Srba i Roma te neprijateljstvo i nasilje prema LGBT osobama.

Pročitajte i ovo Promocija dokumenta platforme LGBT centra Split - 1 Promocija u Splitu Važan dokument za ljudska prava: ''Važno je da su LGBT osobe dobrodošle'' Ilustracija SMRTNA KAZNA Čovjek osuđen za ubojstvo prvi put pogubljen dušikom u Alabami: Nije odmah umro

'Godina 2013. lako bi mogla biti upamćena po strahotama nezabilježenima u zadnje vrijeme', rekla je Uzra Zeya, dužnosnica u State Departmentu. Po njezinim riječima, najteže su mučenje u Sjevernoj Koreji i napad kemijskim oružjem u Siriji koji je odnio više od tisuću života.

'Broj tužbi građana protiv Hrvatske u 2013. veći za 78 posto'

'Diljem svijeta autoritarne vlasti snagama sigurnosti učvršćuju vlast i bore se protiv onih koji se s njima ne slažu, čime štete dugoročnoj stabilnosti, sigurnosti i gospodarskom razvoju vlastite zemlje', kaže se u izvještaju o stanju ljudskih prava za 2013. što ga je State Department objavio u četvrtak.

Kad je u pitanju zaštita ljudskih prava najvažniji problemi u Hrvatskoj su etničke manjine i odnos prema LGBT osobama, kaže se u tom izvještaju.

U 2013. najvažnija kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj bili su društvena diskriminacija i neki slučajevi nasilja prema etničkim manjinama, najviše Srbima i Romima, te neprijateljstvo i nasilje usmjereno prema pripadnicima lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transrodne (LGBT) populacije.

Korupcija je i u 2013. ostala velik hrvatski problem, kaže se u izvještaju, kao i sporost pravosuđa. Nabrajaju se neriješeni zahtjevi za povrat imovine iz Drugoga svjetskog rata, razdoblja komunizma i Domovinskog rata te javno pokazivanje profašističkih osjećaja, vandalizam spomenika holokausta, kao i trgovina ljudima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene