Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijavljeno DORH-u

Jezive uznemirujuće snimke iz sela kod Daruvara: Muškarac divljački udara pse, inspekcija mu ih nije oduzela

Prošli tjedan Udruzi Animalex koja se bavi pravnom zaštitom životinja stiglo je nekoliko videosnimki mučenja pasa iz sela Doljani kod Daruvara. Upozoravamo kako su snimke uznemirujuće

Jezive snimke zlostavljanja tri psa i četvoro štenadi nastale su u selu Doljani kod Daruvara.

Mučenje životinja prijavljeno policiji

Pročitajte i ovo Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla"

Kako se doznaje u udruzi, građani su mučenje životinja prijavili PP Daruvar, na što su nakon obavljenog obavijesnog razgovora dobili odgovor da ovo kazneno djelo nije u njihovoj nadležnosti.

"Mi smo imali dojavu o mučenju životinja u Doljanima, no kako smo utvrdili da je na teren izašla veterinarska inspekcija, mi nismo izlazili. Za takve slučajeve nadležni su veterinarska inspekcija i komunalni redar", potvrdio nam je informaciju glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved.

Prijavljeno veterinarskoj inspekciji

Slučaj je, tvrde u Udruzi Animalex, prijavljen prvo veterinarskoj inspekciji te su iz udruge slučaj i čitavu dokumentaciju stavili na znanje višem veterinarskom inspektoru. Inspekcija je isti dan organizirala izlazak na teren, a u udruzi su očekivali da će psi biti privremeno oduzeti zlostavljaču.

To se nije dogodilo. Podnesena je i kaznena prijava naslovljena na nadležno državno odvjetništvo ODO Bjelovar.

"Napravili smo dvije prijave, prvo je bila prekršajna prijava veterinarskoj inspekciji gdje sam spomenula sve uvjete i ozljede koje su prekršajne prema zakonu i prema kojima inspektor ima odmah oduzeti životinje", kazala je za DNEVNIK.hr Iris Ban-Krošelj iz Udruge Animalex.

Od prijave do izlaska inspektora prošlo pet dana

Prijava je predana u ponedjeljak, Ban-Krošelj tvrdi kako je tek danas na teren izaći inspektor.

"Inspektora sam nazvala da me obavijesti o tome što je napravio. On je tamo došao s veterinarom. Prijavila sam da psi nisu cijepljeni ni čipirani, što su također prekršaji, kažnjivi novčanom kaznom većom od 20.000 kuna", objašnjava Ban-Krošelj.

Navodi da su inzistirali na privremenom oduzimanju mučenih životinja. "Veterinar je pri izlasku čipirao i cijepio dva psa. Tamo se ukupno nalaze tri psa i četiri šteneta. Inspektor tvrdi, iako to nije moguće, barem prema fotografijama i snimkama, da baš taj video u kojem čovjek nogom gazi po glavi psa - nije vidio", dodaje Ban-Krošelj.

"Puno toga ukazuje na neznanje inspektora koji je izašao na teren, rekao je da ne zna kome bi se životinje trebale uputiti nakon privremenog oduzimanja. Isto tako, izjavio je da će se štenci prodati za određeni iznos novca, što je dobro jer će onda biti novca za hranu za ostale pse", objašnjava.

DORH-u je kaznena prijava predana 4. kolovoza. "Od veterinarske inspekcije ne očekujemo ništa. U kaznenom postupku i u presudi suda odlučuje se o trajnom oduzimanju životinja. Od državnog odvjetništva očekujemo da pogledaju videosnimke i uvide kako se rade o mučenju životinja. Oni predmet uzimaju u obradu od ponedjeljka", dodala je Ban-Krošelj.  

"Sad ćemo koristiti sva sredstva koja su nam dostupna, očekujemo bezuvjetnu zatvorsku kaznu za počinitelja ovih strašnih mučenja pasa", zaključila je.

Muškarac je ipak, nakon objave priče u medijima, prijavljen i kazneno i prekršajno.

Udruga Animalex će o svemu danas govoriti na svojoj Facebook stranici u 18 sati. Pratiti možete uživo na ovom linku.

O svemu smo kontaktirali i Upravu veterinarstva, njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene