Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve manje nesreća

Stanje u prometu svake godine sve bolje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gušći promet i više vozila na cesti podrazmijeva i veću opasnost. Policija i dežurne službe godinama šalju upozorenja i daju preporuke vozačima kako se ponašati u prometu.

Dobro raspoloženim turistima ni malo čekanja u koloni nije teško palo. No, duža vožnja na užarenom suncu praćena umorom lako se može pretvoriti u tragediju.

Pročitajte i ovo Krešimir Vuksan Zastoji, kolone, gužve Navala na Hrvatsku: Iz HAC-a nabrajaju koji svi rekordi su dosad pali Slika nije dostupna DUG JE PUT Gužve u smjeru mora: Kilometarske kolone na autocestama i graničnim prijelazima, MUP objavio snimku iz zraka

>> Bura otežava promet na Krčkom mostu i Jadranskoj magistrali

'Apel vozačima je u prvom redu da se kreću propisanim brzinama, da ne ulaze u bespotrebna pretjecanja, ali prije svega da na put ne kreću umorni', rekao je Darko Grac, iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

Ova turistička sezona ostat će upamćena po stravičnoj nesreći na autocesti A1. Poginulo je osam čeških turista. Ipak, prema policijskim statistikama, stanje u prometu svake je godine sve bolje.

'Tijekom cijele turističke sezone u dane vikenda uz sam nadzor na prometnicama koristimo i helikopter za nadzor prometa iz zraka', dodao je Grac.

Prevencija, čini se, funkcionira. U prvih 7 mjeseci prošle godine zabilježeno je 23.840 nesreća. U istom razdoblju 2012. čak 3.331 nesreća manje. Manje je i poginulih. U tunelima više nema polukružnog okretanja.

'Izgradnjom drugih tunelskih cijevi, sigurnost na našim autocestama se značajno podigla', rekao je Davor Bičanić, iz HAC-a.

Manje je i vožnje u suprotnom smjeru. No čini se daleko smo još od potpunog iskorjenjivanja ove neshvatljive navike nekih vozača. U dugim kolonama mnogi vozači zaustavni trak pretvore u preticajni. Kazne su visoke. Na putovanju treba biti mudar.

'Treba stati na 150, 200 kilometara, odmoriti se, nešto pojesti, popiti osvježavajuće piće. Ne ostavljati djecu i životinje u automobilima na ovim temperaturama, koje će ovaj vikend biti dosta visoke', rekao je Nikša Bilajac iz HAK-a.

Umor je navjeći neprijatelj na cesti. Posljedice nepoštivanja pravila uistinu mogu biti kobne. Ne samo za vozače.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene