Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispod svakog standarda

STANJE U KLAIĆEVOJ 'Ovo je zaista prestrašno, nema sanitarnog čvora...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U seriji reportaža o stanju u hrvatskim bolnicama na red je došla Klaićeva bolnica o kojoj smo godinama uporno izvještavali zbog katastrofalnih uvjeta liječenja najmlađih pacijenata.

Iako su dva najgora odjela preseljena stanje i dalje nije na razini standarda koje zdravstvene vlasti obećavaju. U takozvanoj "maloj sobi" u kojoj su donedavno boravila djeca oboljela od tumora sada se nalazi  jednodnevna kirurgija. Prostor je izvan svih zdravstvenih standarda.

'Za onkologiju je ovo zaista prestrašno, ovako kad dođemo na par sati nekako se da izdržati. Vidite da su sobe pune, nema sanitarnog čvora za sobu uopće', požalila se majka Lana Novota.

I zato mališani noću moraju koristiti kahlice. 'Roditelji se svakodnevno žale. Oni ostavljaju svoju djecu koja se bude iz anestezije i odlaze obaviti toalet, nažalost, u prizemlje bolnice', rekla je glavna sestra Odjela jednodnevne kirurgije, Sanja Ivanović.

A brige je lakše prevladati kad su roditelji blizu. Prostor je potpuno neprilagođen pacijentima.

'Definitivno nisu uvjeti i prilagođenost onako kako bi trebalo biti', rekla je glavna sestra Odjela ortopedije, Marita Anzulović.

'Radimo ovaj divan posao, koji nitko ne radi u Hrvatskoj, nažalost. Dječja ortopedija je marginalizirana. I ovo bi bio apel da se misli prvenstveno o pacijentu, o njihovim uvjetima u kakvima se operiraju i rehabilitiraju, ali da se također misli i o medicinskom osoblju koje radi u ovakvim uvjetima', kazao je specijalist ortopedije, Davor Bojić.

Na odjelu pedijatrije nema ovakvih problema. Prošlog je ljeta suvremeno uređen.

'Odjel koji može primiti 18 roditelja s djecom, koji imaju svaki zasebni sanitarni čvor, priručnu sanitarnu kuhinju', rekao je Martin Ćuk, specijalist nefrolog.

Najmanje za 4 godine, sva bi se djeca, trebala liječiti u takvim uvjetima. Odluka je donesena, potvrdio nam je ministar Nakić. Gradi se nova bolnica.

'Dakle, jedinstvena institucija nulte kategorije, jedan KBC, mali KBC za djecu. Trenutno se razgovara o 3-4 lokacije, u roku od mjesec dana donijet će se odluka koja bi to bila', rekao je dr. med Zoran Bahtijarević, sanacijski upravitelj KDB-a Zagreb.

A, bude li sve išlo prema planu, radovi bi, konačno, mogli početi krajem godine.
 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene