Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIJESTI IZ AGENCIJE

Standard & Poor's potvrdio aktualni rejting Hrvatske i stabilne izglede, ali i prepolovio prognozu rasta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, upozorivši da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla utjecati na hrvatsko gospodarstvo kroz slabiju globalnu potražnju i smanjeni turizam.

Agencija je podigla rejting Hrvatske na investicijsku razinu 'BBB-/A-3' u ožujku 2019. godine, uz stabilne izglede, i otada ga nije mijenjala.

Pročitajte i ovo Dobro raspoložen Andrej Plenković Uoči superizborne godine Rezultati istraživanja nekima nisu sjeli: "Uopće ne znam o čemu govorite" Slika nije dostupna Srušeni izgledi Iz jedne od najutjecajnijih agencija za ocjenu rejtinga stigla loša vijest

S&P je u najnovijem izvješću prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, na 2,5 posto, izdvojivši među "više kanala" preko kojih bi sukob u Ukrajini mogao utjecati na Hrvatsku slabiju globalnu potražnju i pad turizma.

Oporavak turizma trebao bi ipak poduprijeti gospodarstvo i u ovoj godini, procjenjuju, istaknuvši i očekivana ubrzana ulaganja.

Pristup Hrvatske eurozoni, planiran za 2023. godinu, smanjit će po njima tečajne rizike i poboljšati monetarnu fleksibilnost.

Potvrdili su i stabilnu prognozu za rejting, procijenivši da bi hrvatsko gospodarstvo trebalo rasti stabilnim tempom u iduće dvije godine unatoč nepovoljnim inflatornim trendovima i makroekonomskim posljedicama rata u Ukrajini u cijeloj Europi.

Smatraju da će vlada nastaviti s programom reformi, uspješno povući značajna sredstva iz EU-a i postupno "obnoviti fiskalni prostor koji je izgubila u pandemiji covida 19.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene