Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stanari Kupske traže unajmljene stanove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnica stanara urušene Kupske ulice Doris Košta pozvala je HEP, Tehniku ili grad Zagreb da plate najam stanova za 39 obitelji koje su bile prisiljene napustiti svoje domove i sada su već gotovo mjesec dana smještene u hostelu u Remetincu, gdje je normalan život nemoguć.

'Nadam se da će se naći rješenje za stambeno pitanje stanara Kupske, inače će oni idući tjedan prosvjedovati na Markovu trgu', rekla je Košta. Dodala je da će na prosvjed pozvati i stanare Vrbana III, u čijim je stanovima onečišćena voda mineralnim uljima, te Cvjetnog trga, odnosno sve Zagrepčane koji su u sličnoj situaciji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije bilo ometanja suda HEP i Tehnika nisu krivi za urušavanje Kupske Slika nije dostupna U strahu i dalje Stanari Kupske: Zar je trebalo 2 i pol godine za optužnicu?

"Oni se bore s vrlo tromim i korumpiranim državnim aparatom i u nas funkcionira pravna država samo ako se iziđe na ulice', ustvrdila je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i
branitelje Zvonimir Šostar rekao je da grad nema praznih stanova, niti može dati novac za najam. Dodao je da grad stanare Kupske može smjestiti i u 'Grad mladih' u Granešini te ih pozvao da to prihvate, jer su tamo bolji uvjeti. Također je rekao da će im grad, odu li u Granešinu, osigurati svakodnevni prijevoz za školsku djecu.

Najavio je isplatu po 1500 kuna pomoći stanarima Kupske, a pomoć od 1000 kuna najavila je i ravnateljica gradskog Centra za socijalnu skrb Marija Pavić.

Šostar je rekao da bi svi infrastrukturni radovi u Kupskoj ulici
trebali završiti do 30. listopada, kad bi se svi stanari, osim urušene kuće u Kupskoj 9, mogli vratiti u svoje domove.

Predstavnik stanara Boris Bećir rekao je da povratak u domove 30. listopada treba uzeti s rezervom. Istaknuo je da prenosi ogorčenost i bijes stanara Kupske zbog svih mjerodavnih tijela koja su mogla nešto učiniti, a očito nisu. Pozvao je pravnu državu da profunkcionira, inače će izići na ulicu da bi ih se napokon čulo.

Košta je rekla da je HEP kao investitor pravno odgovoran, ocijenivši da su njihove isprike ružne igre, t.j. da bi plaćanje ljudima za stan značilo priznavanje krivnje. Rekla je da policija sastavlja kaznenu prijavu protiv njih i da su se svi njezini navodi o sumnji pretvorili u osnovanu sumnju da se zbog određenih nezakonitosti u gradnji stvorilo klizište i prisililo stanare Kupske da se isele iz domova.

Također je rekla da je glede pravnog postupka učinjeno sve, ali da zakonska procedura nije tako brza i učinkovita, iako je predmet odmah uzet u postupak. Ponovila je da će za stanare Kupske tražiti naknadu štete od četiri milijuna eura, podsjetivši da su se obratili Vladi, jer je HEP u državnom vlasništvu, te Ministarstvu obitelji. Istaknula je da je Ministarstvo gospodarstva po naputku predsjednika Vlade uputilo zahtjev HEP-u da to pitanje riješi u skladu sa zakonom. Također je rekla da nije uspjela kontaktirati s predsjednicima uprave HEP-a i Tehnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene