Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dan nakon podizanja optužnice protiv odgovornih za urušavanje zagrebačke Kupske ulice, stanari su razočarani sporošću hrvatskog pravosuđa.


Prošle su dvije i pol godine otkako pravdu i odštetu za sve što su pretrpjeli, traže na sudu. Život još nisu ni uspjeli urediti, a iz HEP-a, zbog kojeg su privremeno završili u izbjeglištvu, stiže im novi šok: ne odustaju od gradnje poslovne zgrade. U samo par minuta, klizište je u ponor povuklo dvije obiteljske kuće, dvorišta i progutalo cestu. 60-ak stanara potonule Kupske ulice, bježalo je u panici. Život im se u izbjeglištvu hotelskih soba, doslovno promijenio.

Vezani članci Slika nije dostupna Stanari Kupske traže unajmljene stanove Slika nije dostupna Stanari Kupske ulice otkazali odvjetnici Jurički

>> Podignuta optužnica zbog urušavanja Kupske ulice

'ja sam otišao u papučama, kratkim hlačama, drugi dan sam kupovao donji veš', ispričao nam je Želimir Žitković, stanar Kupske ulice. Kupska je danas asfaltirana, a oštećenja koliko-toliko pokrpana. Stanari su se vratili u normalan život, ali posljedice još osjećaju. 'Zar je trebalo dvije i pol godine da se podigne optužnica? Da se vodio neki građevinski dnevnik, znalo bi se odmah tko je kriv!', smatra gospodin Želimir. Ne prođe ni dan da on ne zaviri iza plave ograde, kojom je HEP zaštitio jamu.

Svi zaviruju, osim onih, čija su imena još na ploči, a koje je županijsko državno odvjetništvo proglasilo krivcima. Svoj su posao, ispisano je u optužnici, nesavjesno obavile tvrtke Tehnika, Conex i Interkonzalting, kao izvođači radova, ali još 9 osoba zbog niza propusta, i činjenice da su ugrozili tuđe živote. HEP-ova rupa podsjetnik je na katastrofalno i kobno urušavanje. No ipak, čini se, kako neće ostati prazna, jer HEP od gradnje podzemne garaže nije odustao. O tome odbijaju govoriti i pred kamerom. Daljnje poteze, kažu, financijska je kriza samo usporila, ne i odgodila.

'HEP je imenovao tim, koji bi na temelju pregovora s izvoditeljem radova, Tehnikom d.d. iz Zagreba i analiza mogućih rješenja, predložio Upravi HEP-a nekoliko opcija nastavka saniranja ili gradnje', stoji u službenom priopćenju HEP-a. Ironično da u svom priopćenju spominju upravo one, koji pred sudom tek moraju dokazivati da nisu odgovorni za nesreću, a poricali su to i u istrazi. Za duševnu bol i štetu, stanari Kupske već su zatražili milijunsku odštetu. Dvije i pol godine povlače se po sudovima, a Želimir se pak, zbog popucalih zidova s HEP-om pokušao bezuspješno nagoditi, a grozi se i novog kopanja.