Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stanari Kupske održali mirni prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanari urušene Kupske ulice prosvjedovali su danas ispred zgrada HEP-a, zagrebačkog Gradskog poglavarstva i Ministarstva pravosuđa.

Nezadovoljni su što su od 23. rujna zbog gradnje HEP-ove podzemne garaže izgnani iz svojih domova, a njihov se problem ne rješava, niti itko preuzima odgovornost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HEP se ispričao stanarima Kupske Slika nije dostupna HEP i Tehnika odbili se pobrinuti za smještaj stanara

Stanari su prosvjed započeli okupljanjem ispred Kupske ulice s maljevima, te zavežljajima obješenima na štapove kako bi simbolično pokazali što im se dogodilo 23. rujna i da od tada žive u hostelu u Remetincu u nemogućim uvjetima za normalan život. 

Na transparentima koje su nosili pisalo je "Probudi se pravna državo", "Istina je na našoj strani", "Rupa u Kupskoj = rupa u Zakonu", "ZG. Dani urušavanja" i "Tko pod drugim jamu kopa..."

Stanari su bezuspješno tražili razgovor s predstavnikom Uprave HEP-a, a nije im bilo dopušteno da na HEP-ovu zgradu zalijepe prosvjedni letak na kojemu piše da je njihova ulica, "u samom srcu Zagreba, tog kobnog dana 23. rujna 2007. naprasno pretvorena u krater ljudske pohlepe".

Stanari Kupske, zviždeći, potom su prosvjedovali ispred Gradskog poglavarstva gdje su njihovi predstavnici pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimiru Šostaru uručili "Zahvalnicu Gradskoj upravi Grada Zagreba" u kojoj, među ostalim, stoji da su "u GUP-u zemljište HEP-a u Kupskoj smjestili u zonu 1-6 u kojoj ne postoji ograničenje izgradivosti zemljišta, a također ne postoji niti obveza izrade detaljnog urbanističkog plana koji bi zahtijevao javnu raspravu". 

Predstavnik stanara Boris Bećir ponovio je kako time ne žele reći da su nezahvalni što im je Grad odmah nakon urušavanja osigurao smještaj u hostelu u Remetincu, ali je i istaknuo kako im se više puta obećavalo da će se uskoro vratiti u svoje kuće, te da su gradski čelnici znali da će to tako dugo trajati te kako je stoga trebalo ljude adekvatno smjestiti.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada i graditeljstvo Davor Jelavić stanarima je rekao da je komunalna infrastruktura u Kupskoj završena, a za šest dana bit će asfaltirana i ulica. 

Stanari su ga izvijestili da je jučer na Općinski sud Tehnika donijela dokument da je 26. listopada sve gotovo i da su
kuće useljive.

Prosvjednici su zatim došli do zgrade Ministarstva pravosuđa u Dežmanovoj ulici gdje su zaviždeći upozoravali kako građanin, mali čovjek, i dalje postoji, te da se zakoni ne savijaju i prilagođavaju velikima.

"Svjesni smo postojanja građevinskih lobija, a naše je mišljenje kako do ove tragedije sigurno ne bi došlo da je pravna država funkcionirala i da su se projekti i dozvole donosili u skladu sa zakonom. Sada kada je do toga došlo, želimo apelirati da se naš problem riješi što je hitnije moguće te da se to ne dogodi i nekom drugom", istaknuo je predstavnik stanara Kupske Boris Bećir.

Također je rekao da im je Grad dao 100.000 kuna pomoći, a 150.000 kuna anonimni donator, te da im zahvaljuje. Naglasio je da će u domove useliti kad dobiju pisanu potvrdu da su im kuće sigurne i uspostavljeni uvjeti kakvi su bili, bar približno, prije urušavanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene