Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati nezadovoljni

OTVORENO PISMO PREMIJERU 'Neugodno nas je iznenadilo nekoliko Vaših prioriteta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade, Tihomiru Oreškoviću te na znanje potpredsjednicima Vlade.

U SSSH su nezadovoljni, točnije kako navode neugodno iznenađeni, smjernicama Vlade koje je u Saboru predstavio premijer Tihomir Orešković, posebno stoga što, tvrde u sindikatu, prijedlozi koje je radio IFO institut odstupaju od onoga za što se HDZ zalagao u predizbornoj kampanji.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Neki sindikalci nemaju iluzija 'I nova Vlada ići će starim utabanim stazama'


Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,


U ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) želim Vam čestitati na povjerenju koje ste pri sastavljanju Vlade dobili od Hrvatskog sabora.

SSSH je najorganiziranija sindikalna središnjica koja okuplja najveće sindikate privatnog sektora (u industrijskoj proizvodnji i uslugama), kao i sindikate javnog sektora. Član je Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC, od 1996.) i Europske konfederacije sindikata (ETUC, od 1998.). SSSH aktivno djeluje na zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava (uključujući i sindikalna kao temeljna ljudska prava) te prava i interesa radnika (među ostalim i kroz kolektivne ugovore na granskoj i razini poduzeća).

Nastojeći u predizborno vrijeme strankama i javnosti nametnuti teme od interesa za hrvatske radnike i građane, SSSH je, već tradicionalno, objavio Predizbornu platformu SSSH 2015. pod nazivom „Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi“, koju Vam dostavljamo u prilogu. Predizborna platforma SSSH zagovara novi smjer društveno-ekonomskog razvoja i društvo u kojem svi imaju pravo raditi i od svoga rada dostojanstveno živjeti, a ne preživljavati! Uoči izbora, SSSH se susreo s predstavnicima niza stranaka, kako bi s njima raspravio svoju Predizbornu platformu, te je organizirao i okrugli stol kao oblik predizbornog sučeljavanja. Među ostalima, o sadržaju Platforme se pozitivno usmeno i pisano očitovao i HDZ.

 

Smjernice IFO-a odstupaju od HDZ-ovih obećanja u kampanji

Stoga nas je neugodno je iznenadilo da nekoliko prioriteta iz Vaše programske prezentacije, kao i iz Ključnih smjernica reformske Vlade, a posebice iz Programa koji je za HDZ pisao njemački IFO institut (čiji dijelovi tek ovih dana cure u javnost, a od kojih ponešto naziremo i u Smjernicama), značajno odstupa od Platforme SSSH i stavova koje je HDZ zastupao tijekom predizborne kampanje. Stoga predlažemo žurno održavanje bipartitnog sastanka na kojem će uže rukovodstvo SSSH imati prilike postaviti Vam pitanja, kao i Vašim suradnicima, te dobiti konkretne odgovore.

Na kraju, kao aktualni predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), koristim prigodu podsjetiti na potrebu da Vlada RH u što kraćem roku imenuje svoje članove ovoga nacionalnog tripartitnog tijela, kako bi sazvali sjednicu na kojoj biste socijalne partnere (udruge poslodavaca i sindikata) upoznali s postavljenim ciljevima razvoja hrvatskog društva i reformama kojima ih Vlada RH planira postići, iskazali način uključivanja socijalnih partnera, te saslušali njihova stajališta i prijedloge.

Podsjećam kako je GSV prvi puta osnovan 1994. te da u određenom kontinuitetu djeluje od 2000. godine. Njegovim osnivanjem Vlada i socijalni partneri opredijelili su se za socijalni dijalog kao jednu od najvažnijih demokratskih vrednota društva i ključni uvjet održivog i uravnoteženog društveno-ekonomskog razvoja, temeljenog na konsenzusu i dugoročnoj viziji. Unatoč tome, u praksi su funkcioniranje i rezultati socijalnog dijaloga još uvijek daleko od onoga za što su se deklaratorno bile spremne izjasniti sve prethodne Vlade.

Također podsjećam kako socijalni dijalog nije prepreka dogovorenim reformama i povećanju konkurentnosti, kao što se često prikazuje, već upravo suprotno, on ima potencijal postati jednim od ključnih razvojnih alata, kako to dokazuju ekonomski i socijalno najnaprednije europske države.

SSSH je uvijek spreman raditi na realizaciji toga potencijala, ali to se ne može ostvariti bez istinskog partnerstva ostale dvije strane
', stoji u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SSSH Mladen Novosel

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene